Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan ei pitäisi suunnata kohti ylijäämän maailmanennätystä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hyviä uutisia! Talouskasvu jatkuu. Työmarkkinat ovat entistä vahvemmat. Vaihtotase tekee ennätysmäisen ylijäämän. Edullisena pysyvä energia siivittää vientiä kovaan kasvuun.

Valtiontalouden asema on vakaa. Yritykset ja kotitaloudet voivat hyvin.

Huonoja uutisia! Tämä ei koskenut Suomea.

Keskiviikkona julkistettu Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n raportti Saksan taloudesta kertoo sekä hyvästä että pahasta.

Hyvästä sikäli, että Saksan talouden vahva veto antaa euroalueen ylivoimaiselle talousmahdille mahdollisuuksia muuttaa monivuotista talouspoliittista suuntaansa. Saksan talous on niin suuri, että suunnanmuutos säteilee rajojen yli.

Muutosta on mittailtu jo viime kuukausina. Saksan suurin ammattiliitto IG Metall sai läpi keväällä yli kolmen prosentin palkkojen korotukset. Korotukset ylittävät selvästi Saksan inflaatiovauhdin. Reaaliansioiden nousu elvyttää kotimarkkinoita.

IMF:n raportin voi lukea myös siten, että se kertoo Saksan talouspolitiikan ongelmasta.

EU-komissio ei ole talouskatsauksissaan moittinut vain heikkoon talouskasvuun hyytyneitä maita. Komissio on lähettänyt jo monta kertaa terveisiä Saksaan: myös jättimäinen ylijäämä on ongelma.

Suuren maan suunta muuttuu kuitenkin hitaasti.

Saksa on kasvattanut julkisia investointejaan – muun muassa liikenneinfrastruktuuriin ja heikkojen alueiden tukemiseen on varattu rahaa.

Investointien kasvu on silti selvästi alle suositusten ja sen tason, joka vaikuttaisi muuhun euroalueeseen.

Kun Saksa nyt lukee Kreikan kriisin vuoksi lakia muille euromaille ja vaatii kriisimaita säästämään sekä muistamaan kokonaisuuden etua, Saksa tuntuu unohtavan oman takapihansa.

Euroopan talouskriisit ovat painaneet Saksan valtionlainojen korot kohti nollaa. Eurokin on halventunut ja vauhdittanut Saksan vientiä.

Saksa on euroalueella poikkeus, ja sen pitäisi käyttää poikkeustaan hyväksi. Se on ainoa euromaa, joka pystyy elvyttämään ilman pienintäkään ylivelkaantumisen vaaraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat