Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maan kahminta pahentaa kehitysmaiden ongelmia

Pääkirjoitus
 
Heini Toikkanen ja Tapani Yrjölä
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Valtioiden ja suuryhtiöiden maakaupat aiheuttavat esimerkiksi pulaa puhtaasta vedestä ja viljelysmaasta.

Siirtomaa-ajoilta tuttu maan kahminta on edelleen ongelmallinen ilmiö. Ongelmat liittyvät esimerkiksi tasapuolisuuteen ja eettisiin näkökulmiin. Nykyisin suuria maa-aloja hankkivat kehittyvät maat ja suuret kansainväliset yritykset, jotka valtaavat maata kehitysmaista. Kehittyvät maat haluavat varmistaa kansalaisilleen riittävän ruuansaannin.

Viljelysmaan kysynnän kasvu taas houkuttelee suuryrityksiä sijoittamaan maahan ja tehokkaaseen maataloustuotantoon. Yhä useamman maanostohankkeen taustalla on biopolttoaineiden kysynnän lisääntyminen.

Maakauppojen yhteydessä oikeus luonnonvaroihin siirtyy paikallisilta ihmisiltä suurvalloille tai yrityksille. Suurvaltojen johtajia kiinnostaa heidän johtamiensa kansojen ruokaturva. Yritykset taas pyrkivät tuottamaan mahdollisimman paljon voittoa omistajiensa sijoittamalle pääomalle.

Monissa maanhankintatapauksissa paikallisten asukkaiden etu jää lapsipuolen asemaan. Alueen uudet omistajat käyttävät puhdasta vettä tehomaatalouden ja teollisuuden tarpeisiin, jolloin asukkaiden käytössä olevat jo ennestään niukat vesivarat vähenevät entisestään.

Suurten maa-alojen hankinnat ovat uhka myös paikallisille kulttuureille ja naisten maanomistusoikeudelle. Esimerkiksi monissa Afrikan maissa naisilla on perinteisesti oikeus hallita sukujensa maa-alueita. Tämä oikeus ei perustu lakiin; se on maan tapa. Kun ulkomaalaiset hankkivat maata, naiset menettävät oikeutensa hallita sitä.

Ihmisten vaurastuessa eläintuotteiden kulutus lisääntyy. Kun aikaisemmin lähes yksinomaan kasviksia syöneet ihmiset alkavat kuluttaa liha- ja maitotuotteita, tarvitaan ruuan tuotantoon merkittävästi enemmän peltoa. On eettisesti arveluttavaa, että maan kahminnalla turvataan oman valtion väestön mieltymysten mukainen ruokavalio, kun samalla viedään kehitysmaiden ihmisiltä mahdollisuudet tuottaa itselleen riittävä määrä ruokaa.

Usein ajatellaan, että maan kahminnan ongelmat eivät kosketa meitä länsimaalaisia. Kiinalaisten maaostoksia Afrikassa pidetään eettisesti kestämättömänä toimintana, mutta suomalaisten kaupat Etelä-Amerikassa tai Aasiassa katsotaan vastuulliseksi liiketoiminnaksi.

Euroopan unionin harjoittama energiapolitiikka on luonut kasvavat biopolttoainemarkkinat. Neste Oilin biopolttoaineen raaka-aineena käytettävä palmuöljy tuotetaan pääosin Kaakkois-Aasiassa. Vaikutukset paikallisiin ekosysteemeihin ja asukkaiden asemaan maanomistajina ovat varsin kielteisiä.

Kun yhä suurempi osa tropiikin pinta-alasta käytetään biopolttoaineiden tuottamiseen, ruuan tuotantoon jää yhä vähemmän peltoa. Sekä biopolttoaineiden että ruuan kysynnän kasvaessa uutta tuotantoalaa on raivattava jatkuvasti. Tämän seurauksena maapallon keuhkoina toimivat sademetsät tuhoutuvat ja ilmastonmuutos nopeutuu.

Suomalaisten metsäyhtiöiden Etelä-Amerikkaan perustamat sellutehtaat käyttävät raaka-aineenaan eukalyptuspuuta, jonka kysynnän kasvu on luonut mittavia ongelmia. Valtavat plantaasit käyttävät suuria määriä puhdasta vettä ja pakottavat paikallisia yhteisöjä muuttamaan kotiseuduiltaan. Ne ovat myös lisänneet eroosiota ja heikentäneet paikallisväestön ruokaturvaa.

Maan kahminnan kielteiset vaikutukset paikallisten ihmisten hyvinvointiin ovat kiistattomia. Björn Wahlroosin ehdottamaan maailman luonnonvarojen kapitalisointiin liittyy samantapaisia ongelmia.

On vaikea nähdä, miten luonnonvarojen siirtäminen yksityiseen omistukseen varmistaisi niiden tasaisemman jakautumisen maailman väestölle. Sijoittajien tavoitteena on lähes aina taloudellisen tuloksen maksimointi. Humanitaariset vaikutukset jäävät väistämättä taka-alalle.

Suurten maa-alojen hankinnan moottoreina toimivat kulutustottumusten muutokset, energiapolitiikka ja taloudellisen hyödyn tavoittelu. Näiden tavoitteiden saavuttamisen hinta on kuitenkin kova. Maan kahminnan seurauksena maailman köyhimmän väestön elinolot uhkaavat kurjistua entisestään.

Heini Toikkanen ja Tapani Yrjölä
Toikkanen on tutkija Luonnonvarakeskuksessa ja Yrjölä maatalousekonomisti Pellervon taloustutkimuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat