Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikan tärkeä oikeusjuttu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Länsiafrikkalaisessa Senegalissa alkoi maanantaina oikeudenkäynti, jossa Tšadin entistä diktaattoria Hissène Habréa syytetään muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Oikeudenkäynti on tietenkin tärkeä vuosina 1982–1990 Tšadia johtaneen Habrén valtakauden uhreille. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Habrén hallinnon vainoissa kuoli 40 000 ihmistä, minkä lisäksi tuhansia muita vangittiin ja kidutettiin. Osa selvinneistä ei vieläkään tiedä, miksi heidät pidätettiin.

Oikeudenkäynnillä on kuitenkin myös laajempaa yleistä merkitystä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun afrikkalaista johtajaa vastaan käydään oikeutta toisessa Afrikan maassa. Tuomioistuimen taustalla on Afrikan maiden muodostama Afrikan unioni. Erikoistuomioistuin piti perustaa, sillä Habrén epäillyt rikokset ovat ajalta ennen Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista.

Habrén vuosia viivytelty oikeudenkäynti on tärkeä muistutus diktaattoreille siitä, että rikoksensa voi löytää edestään vuosikymmentenkin päästä. Habréa eivät pelastaneet vallankumoukselta edes Ranskan ja Yhdysvaltain tuki.

Maanantain istuntoon pakolla tuotu Habré, 72, vastusti prosessia äänekkäästi. Se ei vähennä oikeudenkäynnin arvoa, kuten ei sekään, että Tšad on yhä epävakaa ja epädemokraattinen maa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat