Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisopiskelijoiden maksuista on korkea aika päättää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteista on koulutusviennin esteiden purku. Hallituksen tavoitteisiin kuuluu myös koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden lisääminen.

Esteiden purkamisella viitataan Suomen korkeakoululainsäädäntöön, jonka mukaan tutkintoon johtava koulutus on maksutonta. Hallitusohjelmaan kirjattiinkin nyt – tosin hieman yllättäen maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevään osioon – lukukausimaksut EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta saapuville opiskelijoille.

Suomessa on liki 20 000 ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa. Valtaosa heistä tulee EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta.

Kaksi edellistäkin hallitusta kokeili ja selvitti maksuja, mutta poliittista tahtoa niiden läpiviemiseen ei lopulta riittänyt. Nyt sitä luulisi löytyvän tarpeeksi keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallituksesta, joka voi hyödyntää opetusministeriön valmista esitystä.

Tosin esimerkiksi lukukausimaksujen suuruutta, apurahoja ja valmistumisen jälkeisiä verohelpotuksia koskevissa yksityiskohdissa on vielä hiomista.

Päätös olisi silti jo aika tehdä, sillä Pisa-testien Suomen koulutusjärjestelmälle tuoma liki ilmainen maine alkaa jo haalistua.

Lukukausimaksujen vastustajia ja niiden hyötyjen kyseenalaistajia riittää yhä etenkin opiskelijajärjestöissä, jotka pitävät maksutonta koulutusta arvona ja vetovoimatekijänä. Maksujen pelätään myös valuvan ennen pitkää kaikille.

Toisaalta säästöjen kurittaman kansan enemmistön on yhä vaikeampi ymmärtää, miksi juuri Suomen veronmaksajien tulisi kustantaa esimerkiksi vauraiden aasialaisten korkeakoulutus.

Yksi peruste maksujen vastustamiseen on se, että ulkomaalaisista opiskelijoista koituu ilman maksujakin enemmän taloudellista hyötyä kuin haittaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) tuoreen selvityksen mukaan tilanne on kuitenkin päinvastainen: yhden ulkomaalaisopiskelijan tuoma lisäkustannus julkiselle sektorille on noin 7 700 euroa vuodessa, kun huomioon otetaan koulutusmenojen lisäksi myös tulonsiirrot sekä opiskelijan kulutuksesta ja työnteosta aiheutuvat verotulot.

Vattin selvitys koskee vain opintojen aikaisia suoria talousvaikutuksia eikä ota huomioon valmistumisen jälkeistä aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat