Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulolla on nyt myötätuulta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Erään kyynisen arvion mukaan vaalien läheisyyden tunnistaa siitä, että poliitikot alkavat puhua perustulosta. Vaalipuheissa ollaan valmiita tekemään sosiaaliturvaan perustulon kaltaisia mittaviakin remontteja, mutta heti vaalien jälkeen unohdetaan puheet ja jatketaan kuten ennenkin.

Perustulo tarkoittaa jokaiselle kansalaiselle maksettavaa perussosiaaliturvaa, jonka saisi kuukausittain ilman ehtoja, tarveharkintaa tai työvelvoitetta. Perustulo korvaisi nykyisen pirstaleisen sosiaaliturvajärjestelmän, jossa esimerkiksi satunnainen työnteko ja sosiaaliturva ovat edelleenkin vaikeasti yhdistettävissä.

Malleja perustulon toteuttamiseen on useita. Myös ideologiset painotukset vaihtelevat. Ajatus vastikkeettomasta tuesta ei miellytä kaikkia.

Nykyinen Juha Sipilän (kesk) hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa ytimekkäästi, että osana hyvinvointipolitiikkaansa hallitus toteuttaa perustulokokeilun. Hallitusohjelmassa ei kerrota, millainen on keskustaoikeistolaisen hallituksen perustulomalli. Saman ohjelman mukaan hallitus kuitenkin haluaa uudistaa sosiaaliturvaa niin, että se olisi osallistavaa ja kannustaisi työntekoon.

Perustulo nousi ajankohtaiseksi viime viikon Suomi-Areena-keskustelutapahtumassa Porissa, kun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi olevansa valmis pohtimaan asiaa. Tähän saakka Sdp on suhtautunut perustuloon puolueista ehkä epäluuloisimmin. Muutamat Sdp:n kansanedustajat ovat puhuneet väheksyvästi "aikuisten lapsilisästä" ja puolustaneet voimakkaasti sosiaaliturvan ansiosidonnaisia elementtejä.

Myös Rinne asetti perusturvalle yhä reunaehtoja, muun muassa sen, että tuen pitäisi edelleenkin olla tarveharkintaista: sitä määritettäessä pitäisi ottaa ihmisen elämäntilanne huomioon.

Rinteen lämpeneminen perustulolle johtuu Sdp:ssä käynnissä olevasta itsetutkiskelusta, joka alkoi kevään eduskuntavaalitappion jälkeen. Paine siihen on vain kasvanut kannatuslukujen hupenemisen takia. Puolueessa on vihdoin alettu myöntää, että esimerkiksi käsitys työelämästä olisi aika päivittää nykyaikaan. Ihmisten toimeentulo ei välttämättä tule enää kokoaikaisesta työsuhteesta vaan useasta pienemmästä palasta.

Nykyisistä oppositiopuolueista vihreät ja vasemmistoliitto ovat pisimmällä perustuloajattelussaan. Viime talvena vihreät esittelivät tarkistetun mallinsa, jossa perustulon suuruus olisi 560 euroa kaikille täysi-ikäisille lukuun ottamatta eläkeläisiä, joiden perustulon korvaisi nykyinen noin 750 euron takuueläke. Keski- ja suurituloisilta perustulo otettaisiin käytännössä verotuksella takaisin valtiolle.

Hallituksella ei ole ääneen lausuttua mallia, mutta sillä on kova into kokeilla kaikkea. Kokeilukulttuuri on koko hallitusohjelman läpileikkaava ajatus. Se on yksi keinoista, joilla on tarkoitus tukea Suomen uudistumista ja parantaa johtamista ja toimeenpanoa. Hallitusohjelmassa luvataan myös luoda säädöspohja kokeilujen järjestämisen helpottamiseksi. Sekin on jo paljon luvattu.

Ajatuspaja Tänk selvitti perustulokokeilua viime talvena Sitran ja Työeläkevakuuttajat Telan pyynnöstä. Ajatuspaja ehdottaa kenttäkoetta, johon valittaisiin satunnaisesti vähintään 8 000 täysi-ikäistä, mediaanituloa vähemmän ansaitsevaa suomalaista eri puolilta maata. Ajatuspajan mukaan paras malli kokeiltavaksi olisi negatiivisen tuloveron malli, jossa yhteiskunnan maksama tulonsiirto sidottaisiin ihmisen tulotasoon.

Tällaisen kenttäkokeen tiellä on iso este: se asettaisi ihmiset hetkellisesti keskenään erilaiseen asemaan, mikä on vastoin perustuslain lupausta kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta. Ilman kokeilua on kuitenkin liki mahdotonta selvittää etukäteen perustulon vaikutuksia esimerkiksi työntekohaluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat