Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi koiraharrastajien agility ei ole oikeaa urheilua, mutta kyykkä ja saappaanheitto ovat?

Pääkirjoitus
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Onko agility urheilua vai ei?

Tätä pohti agilityn harrastajien Putkeen-lehti tämän vuoden ensimmäisessä numerossaan. Kirjoituksen taustalla oli opetus- ja kulttuuriministeriön päätös, jonka mukaan agility ei tänäkään vuonna saanut toimintaansa valtionapua.

Moni muu laji sai. Ministeriö jakoi 122 suomalaiselle liikuntajärjestölle toiminta-avustusta yhteensä yli 40 miljoonaa euroa. Summat vaihtelivat Suomen Palloliiton saamasta kahdesta miljoonasta eurosta Saappaanheittoliiton, Vesihiihtourheilun ja Kyykkäliiton muutamaan tonniin. Myös casting, joka on pituus- ja tarkkuusheittoa urheilukalastusvälineillä, sai tukea 3 500 euroa.

Agility on koirien kanssa harrastettavaa esteratakilpailua. Siinä ohjaaja komentaa koiraa käskyillä ja eleillä. Agilityliiton mukaan harrastajia on 13 000. Lajissa voi kilpailla maailmanmestaruustasolla, ja Suomi on yksi menestyneimmistä maista.

Silti agility on Suomessa pieni ja nuorehko laji. Se ei saa suurta medianäkyvyyttä. Kilpailutoimintaakin täällä on ollut "vasta" 1980-luvulta lähtien.

Agilityn valtiontuesta äänestettiin Valtion liikuntaneuvostossa, jonka esitysten pohjalta ministeriö päätti tuen saajat.

Neuvosto käyttää isoa määrittelyvaltaa urheilun piirissä: mikä on oikeaa urheilua? Jokaisen lajin harrastajalle juuri oma laji on aina se tärkein ja rakkain, eikä lajeja ole helppoa asettaa vastakkain.

Miksi rautaisia hermoja vaativat darts ja tikkaurheilu ovat urheilua, mutta liikunnallisempi agility ei?

Kyse on perinteistä ja arvostuksista, ja niiden suhteen urheilumaailma tuntuu muuttuvan nopeasti, monellakin tapaa.

Vielä 1980-luvulla kolmiloikka, seiväshyppy ja moukarinheitto olivat tiukasti ja ikuisesti miesten lajeja, joissa naiset eivät kilpailleet.

Formula ykköset olivat naureskelun kohde Keke Rosbergin uran alkuvuosina, mutta 1990-luvun lopulla F1 oli Suomen seuratuimpia urheilulajeja.

Pieni laji voi lohduttautua sillä, että uusia lajeja nousee tukien piiriin. Tänä vuonna fitness-urheilu ja vapaaottelu saivat jo valtion rahaa.

Kuten kaikessa, tässäkin arvostus lähtee omasta tekemisestä. Suomessa oli viime vuonna noin 650 000 koiraa – siitä vain radalle.

Jokainen koiran kouluttamista yrittänyt tietää, että eläimen kanssa tulee kyllä helposti hiki pintaan. Eikä aina tarvitse edes poistua asunnosta.

Esa Lilja esa.lilja@hs.fi
Twitter: esalilja
Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat