Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan ravintolabuumista tuli merkittävä työllistäjä

Pääkirjoitus
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Kymmenentuhatta uutta työpaikkaa sitten vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin. Tanskan hotelli- ja ravintola-ala on luonut Suomen kokoisessa maassa eniten yksityisen sektorin työpaikkoja ja kasvanut näinä talouden kituvuosina muhkeat 12 prosenttia.

Tätä viime vuosien menestystarinaa ei voi enää kuitata huippuravintola Noman ympärille versoneeksi kuriositeetiksi. Kööpenhaminalainen Noma on valittu neljä kertaa maailman parhaaksi ravintolaksi.

Kymmenentuhannen työpaikan päälle voi laskea Kööpenhaminaan varta vasten syömään matkustavista turisteista tulevat muut tulot ja Tanskalle koituvan imagohyödyn. Helsingin kokoisen Kööpenhaminan ravintoloilla on 15 Michelin-tähteä.

Tanskan ravintolabuumia leimaa kansainvälisyys. Nomakin olisi voinut jäädä syntymättä, jos sen perustaja, kööpenhaminalainen René Redzepi, ei olisi makedonialaisisänsä välimerellisiin kotiruokiin tottuneena pitänyt tanskalaisen keittiön antimia eksoottisina.

Tiukan linjan pohjoismaisesta Nomasta oppinsa hakeneet amerikkalaiset, italialaiset ja meksikolaiset kokit kehittävät nyt omissa kööpenhaminalaisravintoloissaan tanskalaista ruokakulttuuria taas kohti uutta. Kaupunki imee töihin alan ihmisiä kaikkialta maailmasta.

Ilmiö tarvitsee syntyäkseen kulttuuripohjan, eikä Tanskan ravintolaihmettä olisi ilman maan mittavaa maataloushistoriaa. Tehotuotannon keskellä kasvaneet nuoret kokit heräsivät 1990-luvulla tanskalaisruoan ankeuteen ja alkoivat kyseenalaistaa raaka-aineiden laatua sekä ranskalaisen keittiön ylivaltaa.

Aloitetaan vaikka vuodesta 1864. Tuolloin eteläisen Tanskan viljavat vainiot jäivät Saksan rajan taakse toisen Saksan–Tanskan sodan päätteeksi. Tanskassa oli pakko alkaa kuivata järjestelmällisesti vuonoja ja muita alamaita maatalouskäyttöön. Nykyaikainen suurmaatalous syntyi, ja alkoi muodostua vientiosuuskuntia. 1800-luvun lopulla maatalous vastasi jo pitkälti Tanskan valuuttatuloista.

Saksan piikkiin menee sekin, että Tanskasta on tullut yksi maailman suurimmista sianlihanviejistä. Eteläinen rajanaapuri asetti kaupalle esteitä, joten Tanskan oli pakko keksiä uusia vientikohteita. Nopeasti teollistuneessa Britanniassa tanskalaisesta pekonista tuli käsite.

Toiseen maailmansotaan mennessä Tanskasta oli kasvanut niin merkittävä maatalousmahti, ettei natsi-Saksa voinut tuhota miehittämäänsä maata: tanskalaiset maataloustuotteet olivat sille elintärkeitä.

Ruoka tuo vieläkin suuren osan Tanskan vientituloista. Pelkästään lihanviennin osuus Tanskan tavaraviennistä on nykyään hieman yli neljä prosenttia. Koko ruokaviennin osuus on huikeat 17 prosenttia.

Tanskan mahtavan maatalouden takia on itsestään selvää, että ruoka on poliittisella agendalla korkealla. Se on yksi selitys sille, että maatalous menestyy yhä kalliissa maassa. Muita syitä ovat yleiset teollisuudenalojen pärjäämisen syyt: nopea reagointi, pätevä muutosten ennakointi, uteliaisuus ja jatkuva tuotekehitys. Sitähän ravintolatkin parhaimmillaan ovat: huippuunsa vietyä tuotekehitystä alalla, jolla on hurjat globaalit kasvunäkymät.

Juuri nyt luomun voittokulku on hyvä esimerkki Tanskan elintarvikealan uudistumisesta. Tanskalaiset syövät luomua eniten maailmassa. Luomun osuus ruokakaupan myynnistä on 7,6 prosenttia ja kasvaa koko ajan. Luomusta on tullut Tanskassa sisäänheittotuote, jolla halpakaupatkin kilpailevat asiakkaista.

Kuluttajat ovat maan ruoantuotantoperinteen takia laatu- ja ympäristötietoisia, mutta luomua pusketaan eteenpäin myös poliittisesti. Esimerkiksi Kööpenhaminan kaupungin tavoite on, että 90 prosenttia sen kanttiineissa tarjotusta ruoasta on luomua tämän vuoden loppuun mennessä.

Vielä 15 vuotta sitten olisi ollut lähes mahdotonta uskoa, että luomusta tulisi Tanskalle merkittävä vientituote, mutta niin näyttää nyt käyvän. Isossa roolissa ovat olleet huippuravintolat, jotka ovat jalostaneet luomuraaka-aineista paitsi ravintola-annoksia myös leipomo-, valmisruoka- ja säilykebisneksiä.

Ei siis kannata naureskella ruoanjätteistä taiteillulle huippuaterialle tai fiiniksi piperretylle muurahaisannokselle. Niissä voi muhia tulevaisuuden vientimenestys tai kymmenentuhatta työpaikkaa.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan
erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu
Kööpenhaminassa.

Oikaisu 26.7. Kolumnissa kirjoitetaan vuonna 1864 käydystä Saksan - Tanskan sodasta. Tuolloin ei ollut vielä olemassa Saksa-nimistä valtiota. Osapuolena oli Preussi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat