Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloitteen valuviat alkavat näkyä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain kumoamisesta ja Paavo Väyrysen (kesk) kansalaisaloite euroalueen jäsenyyttä koskevasta kansanäänestyksestä kirvoittivat lehdissä kommenteja.

Etelä-Saimaa: "Runsaat kolme vuotta käytettävissä ollut suoran demokratian toimintamekanismi tuottaa nyt vähän yllättäviäkin tuloksia."

"Kansan aloitehanaa ei ole syytä ruveta ruuvaamaan tiukemmalle, vaikka sieltä tulisikin toistoja. Eduskunnalla on keinonsa, paitsi jumittaa ristiriitainen esitys valiokuntiin myös lopettaa käsittely asiallisesti ja ripeästi."

"Kansanedustajat ovat asemastaan huolimatta edelleen myös kansalaisia. Voisi toivoa, että ammattilaisilla olisi demokraattista itsekuria pysyä poissa amatööreille varatulta kentältä."

Ilkka: "Kansalaisaloitelain ensimmäiset valuviat alkavat näkyä. Aloitteista voi tulla ikiliikkujia, joita lainsäädäntöön tyytymättömät käyttävät kanavana vastalauseilleen."

"Vältettäisiinkö lainsäädäntökoneistomme tukkeutuminen sillä, että jokaiselle laille säädettäisiin muutaman vuoden rauhoitusaika? On perusteltua hankkia lakien toimivuudesta edes vähän kokemusta, ennen kuin niihin vaaditaan muutoksia."

"Nekin lait, jotka rajuimmin jakavat sekä kansanedustajien että äänestäjien mielipiteitä, on tehty tarkan ja huolellisen pohdinnan ja perustelujen pohjalta. Ihan hetkessä eivät faktat ja yhteiskunta muuksi muutu."

Ilta-Sanomat: "Uusi aloite on otsikoitu 'Aidoksi avioliitoksi', mikä kavaltaa aloitteentekijöiden ajattelevan edellisen eduskunnan väärentäneen avioliiton."

"Uuden aloitteen menestysmahdollisuus ei ole kaksinen, sillä eduskunnassa tiedetään, että ihmisten oikeuksien kaventaminen on vaikeampaa kuin niiden laventaminen."

"Edellisen eduskunnan päätös ei sido nykyistä eduskuntaa, jonka käytössä on kaikki sille vaaleissa annettu valta. Käytännössä poliittisen junan kääntäminen peruutusvaihteelle on kuitenkin korkean kynnyksen takana."

Karjalainen: "Päivänselvää on, että populismi ei saa eikä voi vaikuttaa lakien säätämiseen. Yritykset ja intohimot sellaiseen ovat kuitenkin lisääntymässä."

"Yhtä tärkeää on kunnioittaa nykyistä järjestelmää, joka sallii kansalaisaloitteet lainsäädäntöön vaikuttamiseksi. Mahdollisuus sellaiseen edistää kansalaisten osallistumista ja demokratian kehittymistä sivistys- ja oikeusvaltiossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat