Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden siirroista riidellään vielä monta kertaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

EU-maiden sisäministerit eivät maanantaina saaneet vielä täytettyä kesäkuun huippukokouksen päätöstä, jonka mukaan Italiasta ja Kreikasta siirretään muihin EU-maihin 40 000 turvapaikanhakijaa. Ministerit sopivat 32 200 ihmisen siirroista.

Taustalla on huippukokouksen päätös, ettei jäsenmaille aseteta kiintiöitä jaettavien turvapaikanhakijoiden määrästä, kuten EU:n komissio oli esittänyt. Ainakaan vielä ei siis vapaaehtoisuudella päästy sovittuun tavoitteeseen.

Tilanne saatiin näyttämään vähän paremmalta, sillä samassa kokouksessa ministerit sopivat 22 500 pakolaisen sijoittamisesta EU-maihin, kun tavoite oli 20 000 ihmistä. EU-maat laskivat nämä kaksi ryhmää yhteen, joten sopimatta on niiden mukaan noin 5 000:n eikä 8 000:n ihmisen kohtalo.

Kyse on kuitenkin kahdesta aivan eri ryhmästä.

Turvapaikanhakijoiden siirroilla yritetään jakaa Italiaan ja Kreikkaan kohdistunutta painetta. Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan Välimeren yli on lähinnä Italiaan ja Kreikkaan tullut tänä vuonna jo ainakin 160 000 ihmistä. Kaikki eivät pakene sotaa ja sortoa, mutta useimmat hakevat turvapaikkaa.

Maanantaina aiheena olleet pakolaiset taas ovat ihmisiä, joille YK on jo myöntänyt pakolaisen statuksen. He ovat vielä leireillä EU:n ulkopuolella. Heidän tapauksessaan kyse on maailman yleisen pakolaistilanteen helpottamisesta. Turvapaikanhakijoiden siirrot taas liittyvät EU-maiden keskinäiseen solidaarisuuteen.

Suomi sitoutui ottamaan 792 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta vuosina 2016 ja 2017. Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini ehti tiistaina jo ilmoittaa, ettei puolue hyväksy ratkaisua. Pakolaisia Suomi ottaa 293, jotka lasketaan todennäköisesti osaksi pakolaiskiintiötä.

Turvapaikanhakijoista riidellään tuskin viimeistä kertaa.

Kotoaan paenneita on maailmassa enemmän kuin koskaan, ainakin 60 miljoonaa. Suomeenkin voi tulla tänä vuonna jopa 8 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuoden luku oli 3 600.

Päälle tulevat parempaa elämää etsivät siirtolaiset, joiden määrä kasvaa sekin. Pyrkijöiden määrän kasvaessa aiheesta on tulossa yksi EU:n keskeisimmistä kiistakysymyksistä. Jo nyt varsinkin Italia on kumppaneilleen raivoissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat