Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hankala työttömyyssyksy edessä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työllisyydeen tasainen heikentyminen tarkoittaa vaikeaa syksyä budjetti- ja yhteiskuntasopimusneuvotteluille. Kesäkuu oli työllisyyden kannalta ennakoituakin heikompi. Työttömyysaste oli 10 prosenttia, kun se vuosi sitten kesäkuussa oli 9,2 prosenttia.

Tilastoista tulee nyt vakavia viestejä työttömyyden pitkittymisestä. Yli vuoden työttömänä olleita oli 110 000, mikä on suurin määrä sitten vuoden 1998 ja yli viidenneksen enemmän kuin kesäkuussa vuosi sitten.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus arvioi äskettäin työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvun sekä työpaikkojen pitkään avoimena pysymisen yhtäaikaisuuden kertovan siitä, että Suomen työmarkkinoilla on vakavia rakenteellisia ongelmia. Toki kyse on myös siitä, että nykyinen heikko talouskasvu ei pysty parantamaan työllisyyttä vielä pitkään aikaan.

Rakenteellinen työttömyys vaatii vähentyäkseen eri lähestymistavan kuin suhdannetyöttömyys. Finanssipoliittinen elvytys ei siihen tehoa, eikä siihen nyt ole juuri mahdollisuuksiakaan. Olennaista olisi lyhentää työttömyysjaksoja ja alentaa yritysten kynnystä rekrytoida. Tällöin kyseeseen tulevat kuitenkin epäsuotuisat keinot, esimerkiksi ansiosidonnaiseen turvaan tehtävät leikkaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat