Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaspäin katsovat valtionpäämiehet – olisiko Putin valmis joogaan?

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo ehkä kokeilla joogaa. Näin Putin ainakin kertoi heinäkuun alussa, kun niin sanotut Brics-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka olivat koolla huippukokouksessaan Venäjän Ufassa.

Liekö ollut vain isännän kohteliaisuutta toista Brics-johtajaa eli Intian pääministeriä Narendra Modia kohtaan? Modi on innokas joogaaja, joka mielellään mainostaa lajiaan.

Mistä syystä ensimmäinen mielikuva Putinista joogaamassa on koominen? Ehkä siksi, että jooga mielletään pehmeäksi lajiksi ja meditoinniksi, ja Putin puolestaan on korostetun macho.

On vaikea kuvitella Putinia joogan perusasennossa, alaspäin katsovassa koirassa, joka venyttää ihanasti takareisiä ja pohkeita. Ja näyttää nimensä mukaisesti pyllistävältä koiralta.

Varmaan Putinin kokeilunhaluisessa mielessä oli jokin joogan soturi-asanoista, joissa ollaan uhkaavassa asennossa näkymätön miekka kädessä. Soturista saisi samanlaisia vaikuttavia poseerauksia kuin perhosuinnista siperialaisessa joessa tai ratsastamisesta ilman paitaa.

Uutistoimistojen siteerausten perusteella Putin tuntui ottavan joogan lähinnä urheilusuorituksena, jossa taivutaan monimutkaisiin asentoihin.

Putin on sinänsä oikeassa, koska jooga ei ole mielikuvansa mukainen pehmolaji. Ei fyysisesti eikä varsinkaan poliittisesti.

Länsimaissa on naurahdeltu Narendra Modin hallitukselle, jossa on yhteensä 66 ministeriä – joista yksi on joogaan ja perinteiseen intialaiseen terveydenhoitoon auyrvedaan keskittynyt ministeri. Vähän sama kuin Suomessa olisi sauvakävely- ja saunaministeri, paitsi että Intiassa asia ei ole vitsi.

Jooga on olennainen osa Modin brändiä, ja hän on päättänyt tehdä siitä myös osan Intian maabrändiä. Koska jooga on nyt länsimaissa suositumpaa kuin koskaan, hetki on otollinen.

Modi sai YK:ssa läpi kansainvälisen joogapäivän, jota vietettiin 21. kesäkuuta. Suomessakin keräännyttiin joogamattojen kanssa yhteisharjoituksiin puistoihin. Delhissä hallituksen virkamiehillä – joille tarjotaan luontaisetuna ilmaista joogaohjausta – oli sosiaalinen paine osallistua yli 35 000 joogaajaa keränneeseen massatilaisuuteen.

Mutta asialla on synkkä puolensa. Modin tausta on hindunationalismissa, joten Intian muslimivähemmistö näkee joogan tuputuksessa aivan eri sävyjä kuin länsimaailma. Jooga on vaarassa joutua kaapatuksi poliittisiin tarkoituksiin.


Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat