Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leimaaminen ei ehkäise kunniaan liittyvää väkivaltaa

Pääkirjoitus
 
Satu Lidman

Kunniaan liittyvä väkivalta ei johdu uskonnosta vaan kulttuurisista käytännöistä. Sen jäänteitä on myös eurooppalaisessa kulttuurissa.

Siskonsa murhaa suunnitelleen irakilaismiehen äskettäin Helsingin käräjäoikeudessa saama tuomio on vauhdittanut keskustelua kunniaan liittyvästä väkivallasta. Keskustelusta käy ilmi, että kunniaan liittyvän väkivallan erityispiirteitä ei vielä tunneta riittävästi.

Kunniaan liittyvää väkivaltaa pidetään usein islaminuskoisten perinteenä, joka on rantautunut "meille" maahanmuuton mukana. Asia on todellisuudessa paljon mutkikkaampi.

Tämä väkivallan muoto liittyy kulttuurisiin käytäntöihin, ei mihinkään tiettyyn uskontoon. Vastaavanlaista sukupuolittunutta vallankäyttöä esiintyy monissa maissa. Ilmiö ei ole vieras Euroopankaan historiassa. Sen jäänteitä on havaittavissa myös niin sanotun suomalaisen kantaväestön lähisuhdeväkivallassa.

Mitään väkivaltaa ei tule sietää, mutta jos väkivaltaan liittyvillä oletuksilla määritellään kokonaisia ryhmiä, vastakkainasettelut ja rasismi uhkaavat lisääntyä. Leimaaminen ei edistä kulttuurien vuoropuhelua eikä väkivallan ehkäisemistä. Se vahvistaa ennakkoluuloja ja tekee näin apua ja oikeutta hakevien ihmisten tilanteen entistä vaikeammaksi. Leimaamisen vastakohta on liiallinen varovaisuus, joka johtuu usein rasismisyytösten pelosta.

Suomessa tulee elokuun alussa voimaan Euroopan neuvoston laatima naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä koskeva yleissopimus, niin sanottu Istanbulin sopimus. Se ei puhu "kunniaväkivallasta" vaan teoista, jotka "tehdään niin sanotun kunnian nimissä". Sopimuksen mukaan kunniakäsitykset – yhtä vähän kuin kulttuuri, tavat, uskonto tai perinne – eivät vähennä tekojen moitittavuutta.

Myös Suomen rikoslain väkivaltakäsitys perustuu uhrille aiheutuneiden vammojen vakavuuteen, ei tekijän motiiveihin – ellei kyseessä ole hätävarjelu. Väkivaltaa ei siis voi oikeuttaa kulttuurin käytännöillä.

Kulttuurista ja kunniasta on silti voitava puhua silloin, kun se on keskeistä väkivallan ehkäisemiseksi. Väkivallan uhka on otettava tosissaan jo ennen kuin mitään tapahtuu. Tässä Suomi voi oppia esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa saaduista kokemuksista.

Kaikki väkivalta, jonka tekijällä tai kokijalla on tietty kulttuuritausta, ei liity kunniaan. Väkivaltaisuus ei kuvaa mitään kulttuuria: jokaisessa kulttuurissa on haitallisia ja myönteisiä piirteitä. Mikään yhteisö ei myöskään ole niin yksimielinen kuin kunniaan liittyvän väkivallan uutisointi antaa ymmärtää.

Jotkin kulttuuriset rakenteet voivat altistaa väkivallalle, mutta kaikki kulttuurin jäsenet eivät välttämättä hyväksy niitä. Kulttuuri myös muuttuu koko ajan. Niinpä ihmisen oletetun taustan perusteella ei voi suoraan päätellä, mitä hän ajattelee itsestään ja muista, saati sitten väkivallasta.

Kunniaan liittyviä konflikteja syntyy, kun yhteisön jäsenten on mahdotonta noudattaa sen normeja tai kun he tekevät omaehtoisia valintoja elämässään. Etenkin joidenkin maahanmuuttajataustaisten yhteisöjen nuoret elävät ristiriitaisten oletusten paineessa, sillä he haluaisivat olla sekä osa ympäröivää yhteiskuntaa että perhettään.

Joskus konfliktit paisuvat fyysiseksi väkivallaksi. Yleensä tätä edeltää monimuotoinen henkinen väkivalta. Tämä kuitenkin helposti unohtuu julkisessa keskustelussa. Pahoinpitelyt ja henkirikokset saavat enemmän huomiota mediassa. Tämä johtuu osittain oikeusjärjestelmän yksilökeskeisyydestä: toistuvan, läheisiin ihmissuhteisiin kietoutuvan sekä yhteisöllisesti rakentuneen väkivallan erityispiirteet jäävät tunnistamatta.

Kun yhteisö on vaikuttanut rikokseen, rangaistus ei välttämättä poista väkivallan uhkaa. Yhteisön kontrolli voi ulottua maasta toiseen ja kohdistua sekä uhriin että tekijään. Tietoisuus lainsäädännöstä ei auta, jos rikoksentekijä ajattelee tekonsa olevan moraalisesti oikeutettu tai jos hänen tekonsa on seurausta ankarasta sosiaalisesta paineesta.

Väkivallan ennaltaehkäisyn kannalta on välttämätöntä ottaa huomioon, millaiset asenteet sen syntyyn vaikuttavat. Kodeissa, kouluissa ja viranomaisissa on panostettava sukupuolten tasa-arvoon ja ihmisoikeuksien sisällön ymmärtämiseen. Väkivalta tulisi nähdä kokonaisvaltaisesti – väheksymättä tekijän vastuuta tai uhrin kokemusta.

Satu Lidman
Kirjoittaja on väkivaltatutkija ja dosentti Turun yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat