Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makasiinien kohtalo on ratkaistava nopeasti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
VR:n makasiinien raunioseinä.
VR:n makasiinien raunioseinä.

Keisarinaikaisten VR:n makasiinien jäänne Töölönlahdella on romahtamisvaaran takia ympäröity suoja-aidalla ja pressulla. Syksyllä rakennuksen vieressä alkaa valtava rakennusmylläkkä, kun keskustakirjaston perustuksia aletaan tehdä.

On epäselvää, miten punatiilinen makasiinin raunio kestää kallioporaajien ja paalutuskoneiden jyristessä vieressä.

Esillä on ollut makasiinien purkaminen tai vuoden 2006 tulipalosta säilyneen osan korvaaminen uudisrakennuksella.

Selvitystä asiasta on aiottu kuitenkin tehdä vasta, kun keskustakirjaston rakentaminen on jo pitkällä. Kirjaston pitäisi valmistua loppuvuodesta 2018.

Näillä näkymin kaupunginmuseo, rakennusvalvontavirasto ja Museovirasto kartoittavat makasiinien tilannetta aikaisintaan vuonna 2017, jolloin toimenpiteet alkaisivat ehkä vasta kesällä 2019.

Miksi vuosia myllerryksen kourissa olevan alueen pitäisi olla vielä keskustakirjaston valmistumisenkin jälkeen keskeneräinen?

Olisi järkevämpää päättää makasiinien kohtalosta nyt, kun alue on muutenkin suuressa muutoksessa, ja viimeistellä alue lopulliseen muotoonsa samaan aikaan kirjaston rakennustöiden kanssa.

Monet makasiinien puolustajat ovat itse asiassa puolustaneet rakennuksessa vuosien varrella ollutta kansalaistoimintaa ja kokoontumispaikkaa – eivät niinkään myrkyllistä kreosoottia sisältäviä punaisia tiiliä. Toki itse rakennuksellakin on puolestapuhujansa.

Kaupunki muuttuu, ja sen pitää kehittyä. Sen keskukset siirtyvät rakentamisen, palvelujen, liikennereittien ja ihmisten mukana.

Myös Musiikkitalon rakentamista vastustettiin aikoinaan. Silloinkin puolustettiin makasiineja ja pelättiin, onko kansalaistoiminnalle paikkaa. Musiikkitalon viherportaista ja Kansalaistorista on kuitenkin tullut vilkas kohtaamispaikka myös niille, jotka eivät käy konserteissa.

Makasiinien jäänteet ovat nyt muistomerkki, jota ei ole pitkään aikaan turvallisuussyistä voinut varsinaisesti käyttää. Sen sijaan sen ympärillä on elävä ja kaikkien käytössä oleva kaupunkitila, jossa on elämää aamusta yömyöhään.

Makasiinien muistoa voi varmasti vaalia muutoinkin kuin säilyttämällä pätkän tiilirakennusta. Tehtiin niin tai näin, päätöstä makasiinien kohtalosta ei voi enää pitkittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat