Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainasta kuuluu huonoja uutisia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ukrainasta on jo pitkään kuulunut lähinnä huonoja uutisia, mutta viime aikoina niihin on tullut uudenlaista synkkyyttä. Tämä on alkanut näkyä selvästi länsimaisten asiantuntijoiden ja diplomaattien kommenteissa.

Tällä viikolla pinnalla on ollut erityisesti talous. Ukrainan pelättiin jo julistautuvan maksukyvyttömäksi tulevana perjantaina, kun joukkovelkakirjalainojen korkoja erääntyy maksettavaksi yli 100 miljoonan euron arvosta. Samaan aikaan tilanne Itä-Ukrainan sotarintamalla on tavallistakin epävakaampi. Viime viikonloppuna Donetskin keskustan tuntumassa taisteltiin ensimmäistä kertaa helmikuussa solmitun tulitauon aikana.

Näiden lisäksi tärkeä ja vaikea sisäpoliittinen ongelma räjähti silmille toissa viikolla, kun äärikansallismielisistä ja äärioikeistolaisista ryhmittymistä koostuvan Oikean sektorin miehet ottivat virkavallan kanssa yhteen Lounais-Ukrainan Mukatševessa.

Epävakautta vain lisää kansan kasvava ärtymys talousongelmiin, hurjaan inflaatioon ja erityisesti siihen, etteivät järjestelmän perusteet ole muuttuneet viime vuoden kansannoususta huolimatta. Valta on yhä rikkailla ja vaikutusvaltaisilla oligarkeilla – tosin paenneen presidentin Viktor Janukovytšin ajan ykkösoligarkit ovat nyt hiukan sivummassa. Taloudesta ja erityisesti kunnallisten maksujen korotuksista näyttää olevan tulossa syksyn paikallisvaalien ykkösasia – ellei itärintamalla sitten tapahdu jotain uutta eli ikävää.

Ukrainan joukkojen ja Venäjän tukemien kapinallisten välisen sodan alkaminen täydellä teholla uudelleen ei ole mahdotonta. Helmikuun tulitauko on rakoillut koko ajan, ja paikoin se on ollut voimassa vain paperilla.

Paljon riippuu tietenkin Venäjästä, jonka tuki on kapinallisille välttämätöntä. Venäjä itse toki julistaa olevansa sodassa ulkopuolinen. Se irtisanoutuu säännöllisesti Ukrainassa kiinni jäävistä venäläissotilaista ja sanoo näiden olevan vapaaehtoisia.

Venäjä näyttää olevan kyllästymässä kapinallisten keskinäisiin riitoihin, mutta sota on helppo tapa pitää Ukraina taloudellisesti ja poliittisesti heikkona. Siihen riittää sodan nykyinenkin taso, eikä suurhyökkäys ole välttämätön.

Ukrainan talous oli jo ennen viime vuoden keväällä alkanutta sotaa heikossa hapessa, mutta tilanne paheni Ukrainan menetettyä teollisuudelle keskeisiä alueita Donbassissa. Ukrainan talouden arvellaan kutistuvan tänä vuonna 10 prosenttia.

Politiikassa taas sota korostaa Oikean sektorin asemaa. Se alkoi vahvistua heti sodan alettua, kun Ukrainan armeija oli heikko ja uuden hallituksen silmissä vähän epäluotettavakin. Hallituksen piti turvautua Oikeaan sektoriin ja vapaaehtoispataljooniin, joista monet ovat oligarkkien rahoittamia. Oikea sektori on jäänyt käytännössä itsenäiseksi toimijaksi, jota sen hajanaisuuden vuoksi ei hallitse kukaan.

Ukrainan haasteet ovat valtavia. Monet uudistukset jätettiin tekemättä 1990-luvulla, jolloin valta ja omaisuus keskittyivät harvojen käsiin. Korruptoituneen kulttuurin muuttaminen on vaikeaa lyhyessä ajassa, varsinkin kun maa on sodassa ja talous romahduspisteessä.

Hallitus on jo tehnyt enemmän uudistuksia kuin yksikään edeltäjistään. Oligarkkien valtaan ja asemaan ei silti ole puututtu, vaikka se oli myös toissa talven mielenosoitusten päätavoite. Korruptionvastainen taistelukin keskittyy näyttävästi alatasoille, vaikka olennaisin korruptio liittyy siihen, kuka hallitsee laillista ja laitonta liiketoimintaa.

Tämä on iso ongelma, sillä se selvästi vähentää lännen halua auttaa Ukrainaa kunnolla. Sitä ei vain haluta sanoa ääneen, sillä nykyisessä ilmapiirissä Ukrainan arvostelu tulkitaan heti virheellisesti Venäjän tukemiseksi. Silti Ukraina tarvitsee nyt hymistelyn sijaan tukea, jotta ukrainalaiset voisivat rakentaa maastaan normaalin valtion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat