Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosittain miljoona kukonpoikaa tapetaan tarpeettomana jo untuvikkoina

Pääkirjoitus
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies
Vasily Fedosenko / Reuters
Päivän ikäisiä kananpoikia siipikarjatilalla. Munankasvatustiloilla kukonpojat tapetaan tämän ikäisinä, koska niitä ei tarvita kananmunien tuotannossa.
Päivän ikäisiä kananpoikia siipikarjatilalla. Munankasvatustiloilla kukonpojat tapetaan tämän ikäisinä, koska niitä ei tarvita kananmunien tuotannossa. Kuva: Vasily Fedosenko / Reuters

Tämä kuuluu nykyisen ruuantuotannon perusmenettelyihin, mutta pakko myöntää: en ollut ajatellut sitä. Kananmunantuotannossa syntyvät kukkountuvikot tapetaan heti syntymän jälkeen.

Kukkoja ei munantuotannossa tarvita, kanathan ne munivat. Ja koska kukkoja syntyy yhtä paljon kuin kanoja, puolet vastakuoriutuneista tipusista tapetaan.

Munantuotannon kukkotipuja ei Suomessa lasketa, mutta luvun voi päätellä kanojen määrästä. Joka vuosi runsaat miljoona kukkopoikaa viedään kuolemaan suoraan kuorenpalasten keskeltä. Koko hyvinvointimaailman munantuotannossa päivänikäisiä poikatipuja tapetaan vuosittain satoja miljoonia.

Mitä poikauntuvikkojen joukkolahtaamisesta pitäisi ajatella etiikan ja eläinsuojelun näkökulmasta? Ihminen tuottaa "väärää" sukupuolta olevia lintuja vain kaasuttaakseen hengiltä tai työntääkseen ne silppuriin heti niiden synnyttyä.

Yleensä tuotantoeläin joutuu teuraaksi sen jälkeen, kun se ei täytä enää riittävän tehokkaasti ihmisen sille asettamaa tuottamistehtävää. Munivista kanoista on otettu tehot irti noin puolessatoista vuodessa. Silloin niistä tulee turkiseläinten ruokaa, kuten vastakuoriutuneista kukkotipuista, Siipikarjaliitosta kerrotaan.

Paitsi että poikatipujen kohtalo tuntuu väärältä, se on karkeaa resurssien tuhlausta. Hullua kyllä: kukkojen tappaminen untuvikkoina on taloudellisempaa kuin kasvattaa niitä kanacurrya varten.

Munantuotantoon jalostetut kanat – ja kukot – muuttavat syömäänsä rehua lihasmassaksi niin heikosti, että ne häviävät mennen tullen tehokkuuskisan lihantuotantoon jalostetuille broilereille.

Siipikarja-ala tunnustaa ongelman ja odottaa edullista menetelmää, jonka avulla sukupuoli määritetään jo munasta. Näin "kukkomunat" voitaisiin käyttää elintarviketeollisuudessa.

Saksassa maatalousministeri Christian Schmidt väläytti Süddeutsche Zeitungin mukaan, että groteskeista tiputeurastuksista päästäisiin parin vuoden kuluttua.

Nuo barbaarit, moni ajattelee jo nyt paistia ja makkaroita lautaselleen kauhovista kanssaihmisistään. Tulevaisuudessa, kun lihantuotanto hyvin mahdollisesti on siirtynyt laboratorioihin, näin saattavat ajatella kokonaiset sukupolvet. Silloin voi ehkä kuulla tällaisen keskustelun: "Voitko kuvitella, vielä tällä vuosisadalla ihmiset tappoivat eläimiä syödäkseen!" "Niin, mutta tiesitkö: he tappoivat eläimiä siksikin, koska eivät syöneet niitä."

Katarina Baer katarina.baer@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n palvelujournalismin
toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat