Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan tukipaketti lisää äänestäjien hämmennystä

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kreikalle neuvoteltavana oleva kolmas tukipaketti on EU:n politiikalle tyypillinen vyyhti: poliitikot puhuvat omalle kansalleen eri lailla kuin kollegoilleen Brysselissä.

Luottamusta ei lisännyt esimerkiksi se, kun Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi Brysselistä palattuaan tehneensä alustavan sopimuksen, johon ei itsekään usko.

Epätietoisuus on ollut melkoista myös Suomessa. Ulkopuolisen on ollut vaikea pysyä perillä, millaisten mutkien kautta neuvotteluissa on päädytty siihen, missä nyt ollaan, ja mikä oli Suomen kanta ja rooli eri käänteissä.

Erityisesti oppositiopuolue Sdp:n edustajat ovat syyttäneet perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia kaikkien aikojen takinkäännöstä. Myös omat ovat haukkuneet häntä ja sanoneet, että olisi ollut suoraselkäistä lähteä hallituksesta.

Oppositioaikanaan Soini tuli tunnetuksi kiivaana euromaiden tukien vastustajana. Nyt häntä pidetään selittelijänä: Kreikka saa lisää tukea euromailta, vaikka Soini muuta uhosi ennen vaaleja.

Soini saa syyttää kritiikistä lähinnä itseään. Oppositiopoliitikkona hän ruokki käsitystä, että eteläisten euromaiden talouskriiseihin on yksinkertainen ratkaisu: letkut irti vain. Nyt hän on joutunut kertomaan, etteivät asiat ole aivan niin yksinkertaisia.

Arkistoista löytyy kuitenkin tuoreitakin haastatteluja, joissa hänellä on ollut paljon suorasukaisempi ja jyrkempi kanta kaikenlaiseen Kreikalle annettavaan lisätukeen.

Voi hyvin kuvitella, miten Soini riekkuisi nyt, jos hän olisi yhä oppositiossa.

Hallitusneuvottelujen alkajaisiksi sovitussa EU-linjauksessa sanotaan: "Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa." Ja edelleen: "Mikäli Euroopan vakausmekanismia joudutaan vielä käyttämään, sen tulee tapahtua vain mekanismin nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa."

Lauseet on tarkasti harkittu hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluissa. Käytännössä Suomen suhtautuminen Kreikan kolmanteen tukipakettiin sovittiin jo hallitusneuvotteluissa.

Suomi on jo valmiiksi maksanut tähänastisen osuutensa EVM:n pääomasta, eikä Kreikan kolmas tukipaketti sitä enää kasvata. Teknisesti ottaen Suomen vastuut eivät siis tässä vaiheessa kasva, mutta riski jo lainatun rahan menettämisestä tietenkin kasvaa.

Kukaan tuskin vakavissaan uskoo, että Kreikka kykenee selviämään veloistaan, jotka ovat jo 177 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen. Keskustelu Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyistä on voimistunut. Tällä on tarkoitettu lähinnä laina-ajan pidentämistä ja lainasta vaaditun koron alentamista. Niillä keinoilla Kreikan tilannetta ei voi enää kovin paljon helpottaa.

Mikäli Kreikan velkapääomaa leikattaisiin, se lisäisi Suomen suoranaisia tappioita ja olisi hallitusohjelman vastaista. Ja mikäli Kreikan velkoja leikattaisiin, olisivat jonossa pian muut entiset tai nykyiset euroalueen kriisimaat. Järjestelystä ei pidettäisi Baltiassakaan, jossa maat kävivät läpi tiukan talouskuurin.

Epäselvyyttä on ollut siitäkin, oliko Suomi yksin vaatimassa neuvottelujen alkuvaiheessa Kreikan määräaikaista euroeroa. Ei ollut, eikä Suomi olisi yksin kyennyt pakettia kaatamaan. Suomen kanta muuttui sitä mukaa kuin Saksan kanta muuttui. Suomen on ennenkin ollut turvallista olla Saksan kainalossa, kun unionin rakenteet horjuvat.

Kreikan pitämisen eurossa luulisi olevan myös Yhdysvaltain tavoite. Syy on geopoliittinen: Kreikan naapurimaat. Pohjoisessa on Balkan, idässä Turkki ja vähän kauempana etelässä Lähi-itä. Lisäksi Kreikka on Nato-maa.

Entä perussuomalaisten lähtö hallituksesta? Itse asiaa eli Kreikan tukemista se tuskin olisi estänyt. Toimitusministeristö olisi todennäköisesti vienyt asian joka tapauksessa läpi, vaikkapa esimerkiksi Rkp:n ja vihreiden tuella. Sen jälkeen Soinia tuskin olisi kysytty tuleviinkaan hallituksiin.

Soinilla oli myös maine pelissä. Jos hän olisi johtanut joukkonsa ulos hallituksesta vain kuuden viikon jälkeen, kaikki olisivat ilkkuneet: siinä se nähtiin, ei ollut Soinista vastuunkantajaksi. Olisin itsekin ollut mukana ilkkumassa.

Kyllä yksi Soini kolmannen Kreikan tukipaketin kestää, mutta entäs kun tulee se neljäs?

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat