Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liityntäpysäköintipaikat ohjaavat yksityisautoilua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kivistön asuntomessuille on menty sankoin joukoin junalla uutta kehärataa pitkin. Autoja on jätetty radan varteen parkkiin tai kokonaan kotiin.

Länsimetro aloittaa liikennöinnin Ruoholahdesta Matinkylään runsaan vuoden päästä elokuussa.

Lauttasaaren ja Matinkylän välille metroasemien tuntumaan on tulossa noin 1 500 liityntäpysäköintipaikkaa henkilöautoille. Enemmänkin voisi olla, sillä 265 000 asukkaan Espoo kasvaa yli 4 000 asukkaalla vuodessa.

Liityntäparkit vaikuttavat varsinkin työmatkaliikenteestä aiheutuviin ruuhkiin. Ne ovat siksi hyvä tapa tukea joukkoliikennettä. Tänä kesänä julkistetun HSL:n liityntäpysäköintitutkimuksen mukaan Helsingin seudulla jätetään arkisin yli 7 000 autoa liityntäpysäköintipaikoille.

Kyseessä ei ole ihan mitätön asia, sillä liityntäparkkeihin pysäköityjen autojen määrä vastaa Kehä III:n aamuruuhkassa tunnin aikana kulkevien autojen määrää.

Kaikki suunnitellut liityntäparkit eivät ole käytössä heti, kun länsimetron liikenne alkaa. Esimerkiksi Otaniemessä ei ole aluksi liityntäpysäköintiä lainkaan. Keilaniemessä se aloitetaan tilapäisratkaisulla eli mitä todennäköisimmin hiekkakentällä, koska alueelle suunniteltuja tornitaloja ei ole tulossa vielä pitkään aikaan.

Myöhemmin valmistuvan osuuden päähän Kivenlahteen suunnitellaan tuhatta liityntäparkkipaikkaa, mutta vielä ei ole tiedossa, rakennetaanko ne maan alle vai melumuuriksi Länsiväylän varteen.

Liityntäpysäköintipaikkojen lisäämistä hidastaa se, että niiden rakentaminen on kallista. Tiheässä kaupunkirakenteessa pysäköintipaikat kilpailevat tilasta monien muiden käyttötarkoituksien kanssa.

Tähän saakka liityntäpysäköintialueen maksaja on ollut yleensä sen sijaintikunta tai kunta ja valtio yhdessä, vaikka alueen hyöty jakaantuisikin usealle kunnalle.

HSL työstää parhaillaan tämän kustannusjakoperiaatteen muutosta. Muutos ottaisi huomioon sen, että kaikki pysäköintialueesta hyötyvät kunnat osallistuisivat rahoittamiseen.

Pysäköintipaikan käyttäjämaksujen hinnasta – tai ilmaisuudesta – päättää kunta, mutta maksujen keräämiseen ja valvontaan sekä alueen huoltoon tarvitaan operaattori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat