Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Solidaarisuus, tuo EU:n liima

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Viime aikoina on puhuttu paljon eurooppalaisesta solidaarisuudesta. Aihe on tärkeä, mutta termistä tulee kyllä mieleen tapaaminen entisen neuvostodiplomaatin Juri Derjabinin kanssa Moskovassa 2012.

Puhuimme siitä, kuinka aikoinaan aina korostettiin Suomen ja Neuvostoliiton hyviä ja luottamuksellisia suhteita.

"Sanat ystävyydestä olivat kuin liturgia kirkossa. Ne olivat isoja sanoja, jotka eivät vastanneet suhteittemme oikeaa tolaa", Derjabin nauroi.

Neuvostodiplomaattien puheisiin on tietysti hyvä suhtautua varauksellisesti, mutta ei Derjabinilla ollut mitään syytä valehdella. Sitä paitsi niin sanotun yleisen elämänkokemuksen valossa hänen sanojaan oli helppo uskoa.

Suomen ja Neuvostoliiton suhde oli täysin erilainen kuin EU-maiden keskinäiset suhteet, mutta silti kuulostaa tutulta.

Niin kutsuttu solidaarisuus on ollut tänä vuonna esillä muun muassa Välimeren pakolaiskriisin vuoksi. Varsinkin Italiaan on tullut kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita, kun on päätetty, että meren ylittäjien ei anneta hukkua eikä heidän aluksiaan työnnetä takaisin.

Kun Italia alkoi vaatia turvapaikanhakijoiden jakamista EU:n jäsenmaiden kesken, varsinkin niin sanotut uudet EU-jäsenmaat vastustivat tarmokkaasti.

Eivät nämä entiseen itäblokkiin kuuluneet maat suinkaan vastusta eurooppalaista solidaarisuutta sinänsä. Ovathan useimmat niistä jättäneet maanpuolustuksensa lähes kokonaan sen varaan.

Sitten on tietenkin Kreikka, josta puhuminen on nykyisin pitkälti puhetta eurooppalaisesta solidaarisuudesta.

Aihe ehti muuttua konkreettiseksi kysymykseksi, kun Kreikasta oli tässä kuussa tulossa EU-maa, jossa insuliini ja syöpälääkkeet loppuvat rahaliikenteen rajoitusten vuoksi. Kreikka on muutenkin vaatinut EU-mailta solidaarisuutta – jota se ei itse kokenut kovin tärkeäksi esimerkiksi väärentäessään taloustilastojaan.

Suomi on ollut yhtä innoton jakamaan turvapaikanhakijavyöryä. Kreikka-neuvotteluissakin on vedetty kovaa linjaa.

Solidaarisuudesta on kuitenkin päästy osalliseksi. Kun Suomi kysyi kesäkuussa kaikilta EU-mailta kantoja ennen päätöstään olla päästämättä EU:n matkustuskiellossa olevia venäläisiä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon, Luxemburgin ulkoministeri kiirehti pian päätöksen jälkeen Moskovassa sanomaan, että hänen maaltaan ei ainakaan kysytty.

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat