Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kriisi pitää euromaat otteessaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kreikan parlamentti teki torstain vastaisena yönä pitkän keskustelun jälkeen sen, mitä muut euromaat olivat maalta vaatineet. Parlamentti hyväksyi toisen osan lainsäädäntöuudistuksista, jotka olivat euromaiden ehtona uudelle rahoitusohjelmalle.

Nyt neuvottelut Euroopan vakausmekanismin EVM:n kautta annettavasta rahoitusavusta voivat alkaa. Aikataulu on jälleen tiukka. Neuvotteluiden alkaminen ei vielä takaa, että Kreikka lopulta saisi rahoitusapunsa – siitä tehdään erillinen päätös euromaissa, myös Suomessa.

EVM-tukipakettiin on rakennettu voimakas ja moniportainen ehdollisuus, jollaista Suomikin oli muiden mukana vaatimassa parin viikon takaisissa euromaiden tiheätunnelmaisissa kokouksissa.

Euroryhmässä Kreikan pääministerille Alexis Tsiprasille tehtiin Saksan aloitteesta ensi kertaa selväksi, että Kreikan ero eurosta on täysin mahdollinen vaihtoehto ja että euromaat ovat alkaneet jo varautua siihen. Saksa ajoi valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen johdolla Kreikan viiden vuoden mittaista väliaikaista eroa, joka ilmestyi Suomen hallituksenkin neuvottelutavoitteisiin.

Tämä sai Tsiprasin lopulta hyväksymään velkojien vaatimukset, jotka eivät lopu lainsäädäntöuudistuksiin. Euromaat vaativat myös valtion omaisuuden yksityistämistä erillisen rahaston kautta.

Lakikokonaisuuden toinen osa oli Kreikan parlamentille astetta helpompi nieltäväksi kuin edellinen. Viikko sitten parlamentti korotti arvonlisäveroa, teki muutoksia eläkkeisiin ja lisäsi Kreikan tilastolaitoksen itsenäisyyttä. Nyt vuorossa oli kansallisten pankkilakien saattaminen EU-direktiivin vaatimusten mukaiseksi. Sillä voi olla iso merkitys, jos maan pankkien vaikeudet pahenevat.

Pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivi tarkoittaa muun muassa sitä, että jos jokin pankki joudutaan pelastamaan, osakkeenomistajat kantavat suurimman vastuun ja myös suurtallettajien talletuksiin puututaan. Vasta sitten käännytään veronmaksajien puoleen.

Lisäksi parlamentti uudisti oikeudenkäyntejä koskevaa lakia. Tavoitteena on nopeuttaa Kreikan modernisoimatta jäänyttä oikeusjärjestelmää. Tämäkin uudistus on ollut Kreikassa pitkään vireillä, ja on murheellista, että vasta velkojien asettama pakko sai sen etenemään.

Edessä on muitakin, vuosikausia esillä pidettyjä epäsuosittuja uudistuksia. Ainakin niiden aikataulun on oltava selvillä ennen kuin velkojien ja Kreikan niin sanottu yhteisymmärryspöytäkirja rahoitustuesta voidaan tehdä. Osa vaadituista uudistuksista kertoo karua kieltä kilpailulta suljetuista aloista ja verojen minimoinnin pitkästä perinteestä. Nämä tekijät ovat nakertaneet kreikkalaisten hyvinvoinnin pohjaa.

Kreikkalaisten arki on helpottunut piirun verran, kun pankit ovat auki ja EVM-rahoitustuki askeleen lähempänä. On silti yhä mahdollista, että tukineuvottelut ajautuvat umpikujaan ja Kreikka päätyy ulos eurosta.

Huono merkki on se, että pöydän kummallakaan puolella ei oikein uskota lopputulokseen täydestä sydämestä. Kreikkalaiset epäilevät, onko uusista talouden kiristystoimista mitään hyötyä ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Euroryhmä taas epäilee, että Kreikka luistaa jälleen jollain ilveellä uudistusten toimeenpanosta.

Pöydässä on myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, joka on pitkään ajanut Kreikalle merkittävämpiä velkahelpotuksia kuin euromaat olisivat valmiita antamaan. Tämä on esimerkiksi Suomessa iso sisäpoliittinen kysymys, koska velkahelpotukset kasvattaisivat Suomen vastuita ehkä jopa miljardilla eurolla – ja juuri tätä on hallitusohjelman mukaan tarkoitus välttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat