Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisturistit eivät vielä paikkaa venäläisten jättämää aukkoa matkailutuloissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lomien ajaksi hiljentyneessä Helsingin katukuvassa kiinalaisturistit erottuvat selvästi. Venäjän kieltä sen sijaan kuulee harvemmin kuin vielä pari vuotta sitten.

Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisema majoitusliikkeiden yöpymistilasto tammi–toukokuulta vahvistaa vaikutelman. Verrattuna samaan ajanjaksoon vuotta aiemmin kiinalaisturistien määrä on kasvanut noin 40 prosenttia.

Suurin matkailijaryhmä ovat edelleen venäläiset, vaikka Suomessa yöpyneiden venäläisten määrä melkein puolittui viime vuoden alkuvuoteen verrattuna. Venäläisturistien väheneminen johtuu sekä Venäjän talousongelmista että ruplan heikosta kurssista.

Kiinalaisten – ja myös saksalaisten – turistien määrän kasvu on paikannut aukkoa, jonka venäläisten väheneminen on jättänyt matkailu- ja myyntituloihin. Se ei kuitenkaan läheskään riitä, varsinkaan kun tänne tulevat venäläiset ovat tinkineet rahankäytöstään.

Pelkät majoitusvuorokaudet eivät kerro tilanteesta tarpeeksi.

Kiinalaiset ja venäläiset turistit ovat – tai ainakin olivat – erilaisia. Kiinalaiset tulevat Suomeen ihastelemaan luonnonläheisyyttä ja puhdasta ilmaa. He ovat jo nähneet Roomat, Lontoot ja Pariisit, ja Suomessa kerran käytyään he tuskin tulevat toista kertaa, vaikka maa sinällään viehättäisi. Kotiin viemisiksi ostetaan jotain kallista, mutta vain sen verran kuin matkalaukkuun mahtuu.

Tyypillinen venäläisturisti puolestaan tuli Suomeen monta kertaa, jopa useita kertoja vuodessa.

Paluumatkalla auto pullisteli elintarvikkeita, vaatteita, kodinkoneita ja rautakauppatavaraa.

Venäläisten reissut eivät siis varsinaisesti olleet turismia vaan ostosmatkailua, vähän samaan tapaan kuin Suomesta takavuosina kuljettiin tilausbussilla Ruotsiin halvan voin perässä.

Turismi ei tahdo muutenkaan lyödä leiville kuluvana, toistaiseksi koleana ja märkänä kesänä.

Rannikkoa kulkevat laivat seilaavat puolityhjinä, ja ravintoloiden terasseilla ja jäätelökioskeilla on ollut hiljaista. Kotimaan matkailukaan ei vedä.

Eteläeurooppalaisille ja aasialaisille turisteille Suomen viileä kesä on päinvastoin toiminut matkailuvalttina (IS 23. 7.). Heidän kotimaissaan lämpötila on tänä kesänä liikkunut 30–40 asteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat