Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkausmuovivuori pienenee vähitellen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen käyttää vuodessa keskimäärin runsaat 80 kiloa muovia. Siitä noin 20–25 kiloa on erilaisia muovia sisältäviä pakkauksia. Kaatopaikoilla ja luonnossa lojuvia muovivuoria halutaan pienentää.

Valtaosa kulutuksen tuottamasta muovijätteestä jää kierrättämättä kaikkialla Pohjoismaissa.

Panttijärjestelmään kuuluvia muovipulloja suomalaiset osaavat jo kierrättää hyvin. Esimerkiksi juustopakkaukset, pesuainepullot ja jugurttipurkit päätyvät kuitenkin toistaiseksi sekajätteenä kaatopaikalle, tai ne poltetaan energiaksi. Tähän asti muovin keräystä on ollut tarjolla vain yrityksille, mutta ensi vuoden alussa otetaan käyttöön myös kotitalouksille tarkoitettuja muovinkeräyspisteitä.

Taustalla on EU-maiden tahto tehdä EU:sta kierrätysyhteiskunta, jossa mahdollisimman suuri osa syntyvästä jätteestä ohjataan uusiokäyttöön.

Uusi pakkausasetus velvoittaa kierrättämään myös panttijärjestelmän ulkopuolella olevia muovisia kuluttajapakkauksia. Asetuksen mukaan pakkausten tuottajat ovat vastuussa kuluttajamuovipakkausten keräämisestä ja hyötykäytöstä.

Suomessa syntyy vuosittain runsaat 700 000 tonnia pakkausjätettä. Siitä noin 117 000 tonnia on muovipakkausjätettä.

Asetus edellyttää, että ensi vuonna pakkausmuovista kierrätetään 16 prosenttia. Tavoite kiristyy vähitellen, ja vuonna 2020 jo 22 prosenttia pakkausmuovista pitäisi saada kiertoon.

Muovipakkausten tuottajat perustavat parhaillaan asetuksen vaatimia pakkausmuovin keräyspisteitä eri puolille Suomea. Päätepisteenä on jätehuoltoyritys Ekokem, joka alkaa vastaanottaa muovipakkauksia ensi vuoden alussa.

Kuluttajalle tämä näkyy ensi tammikuusta alkaen niin, että osaan maan 1 850 kierrätyspisteestä tulee lasi-, pahvi-, kartonki- ja metallinkierrätysastioiden lisäksi paikka myös pakkausmuoville.

Pääkaupunkiseudulla on noin 130 HSY:n kierrätyspistettä, joista 40 alkaa tammikuussa ottaa vastaan tyhjiä ja puhtaita muovipakkauksia. Muualle Suomeen keräyspisteitä perustetaan 460. Toivottavasti pisteiden sijainti suunnitellaan hyvin niin, että ne ovat ihmisten kulkureittien varrella.

Pakkausmuovin kierrätystä on kokeiltu Tampereella ja Kuopiossa. Kuopiossa pakkausmuovikeräykseen päätyneestä jätteestä noin kolmannes oli muuta kuin muovia, kun taas esimerkiksi kierrätetty lasi ja kartonki olivat lähes puhdasta.

Kuluttajalta muovin kierrätys vaatii jonkin verran vaivannäköä ja huolellisuutta, sillä esimerkiksi kosmetiikka- ja öljypullot pitäisi huuhtaista ja kaikki jauheliha irrottaa rasian rakosista ennen pakkauksen pudottamista keräysastiaan. Epäpuhtaan seoksen käsittely hyödyntämiskelpoiseksi maksaa enemmän kuin puhtaan.

Jotta kierrätys sujuisi, ihmiset tarvitsevat tietoa ja opastusta. Kuluttajia motivoi myös tieto siitä, mitä muovijätteestä lopulta syntyy. Rahakin vaikuttaa: kun muovin kierrättää, sekajäteastia täyttyy hitaammin ja tyhjennyslasku tulee harvemmin.

Pakkausmuovin kierrätys pääsee Suomessa kunnolla käyntiin vasta ensi vuonna, kun Suomen ensimmäinen muovinjalostamo valmistuu Riihimäellä rakenteilla olevaan Ekokemin kiertotalouskylään. Ekokem alkaa kuitenkin kerätä muovia jo ennen jalostamon käyttöönottoa. Välivaiheessa Ekokem joko varastoi muovin tai vie sen ulkomaisiin kierrätyslaitoksiin.

Kun jalostamo alkaa toimia, muovijätteestä tehdään muoviraetta, jota voi käyttää uusien tuotteiden valmistukseen. Kierrätettävän materiaalin etu on se, että sitä käyttämällä luonnonvaroja kuluu vähemmän kuin täysin uuden muovin tuotannossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat