Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina vakautti osakemarkkinat isolla singolla ja kovalla hinnalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiinan viranomaiset ovat uutistoimisto Reutersin laskujen mukaan kanavoineet noin 700 miljardin euron verran julkista ja yksityistä rahaa Kiinan osakemarkkinoiden tukemiseen. Ei siis ihme, että kesäkuussa alkanut kiinalaisosakkeiden kurssin hurja lasku on talttunut. Sillä on kuitenkin hintansa – muutenkin kuin rahassa mitaten.

Kun osakemarkkinoiden luisu kiihtyi heinäkuun alussa, Kiinan viranomaiset kehittivät pikavauhtia pitkän listan toimia luisun hillitsemiseksi.

Keskuspankki laski viitekorkoja ja tarjosi lisää likviditeettiä lainarahalla käytävän osakekaupan välittäjille. Markkinoiden sääntelystä vastaava paikallinen finanssivalvoja CSRC salli lainarahan vielä nykyistäkin suuremman käytön osakekaupassa. CSRC myös yritti vaimentaa kurssimuutoksia kiristämällä osakkeiden lyhyeksi myynnin sääntöjä.

Listautumisannit keskeytettiin. Valtionyritykset komennettiin pitämään osakeomistuksensa ja mielellään kasvattamaankin niitä.

Arvopaperivälittäjät perustivat yhteisrahaston, joka tuli markkinoille ostamaan osakkeita. Myös eläke- ja vakuutusyhtiöiden mahdollisuuksia sijoittaa osakkeisiin parannettiin.

Kiellot, rajoitukset ja rahan työntäminen markkinoille ovat olleet yhdessä niin iso sinko, että esimerkiksi Shanghain pörssin osakeindeksi on noussut lähes 20 prosenttia heinäkuun alkupuolen tasosta.

Jos Reutersin arvio osuu oikeaan, Kiina on käyttänyt osakkeiden tukemiseen summan, joka vastaa noin kymmentä prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Samalla tuli myös todistetuksi, minkä sortin markkinatalous Kiinassa vallitsee. Osakkeiden hinta saa määräytyä markkinoilla vapaasti, kunhan suunta on oikea eli hinta nousee.

Näin voimakas viranomaisten toimenpiteiden sarja on ollut pettymys niille, jotka odottivat Kiinan uuden johdon irrottavan vähitellen otettaan markkinoista.

Myös tulevaisuuteen liittyy kysymyksiä. Missä vaiheessa ja missä järjestyksessä tukitoimista vetäydytään, ja mitä silloin tapahtuu?

Nyt on ehkä vain pönkitetty kuplaa ja saatu osakekurssit hallinnollisin päätöksin pysymään tasolla, jolle ei ole reaalitaloudellista pohjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat