Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euro tarvitsee jatkoaikamaalin

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Jalkapallossa kävellään polvet täristen rangaistuspilkulle, jos jatkoajan toisellakaan puolikkaalla ei maaleja synny.

Euroalueella vastaava tilanne oli lähellä. Kahden hätälainan jälkeen Saksa ja Suomi näyttivät olevan valmiit puskemaan Kreikan ulos eurosta. Lopulta euroalue valitsi kuitenkin vähemmän pelottavan ratkaisun – kolmannen jatkoajan. Euromaat lupasivat Kreikalle yli 80 miljardin euron suuruisen kolmannen lainan kipeine ehtoineen.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi, ettei usko sopimukseen lainkaan, ja Pohjois-Euroopassa poliitikot kiristelivät hampaitaan. Timo Soini (ps) puhui rutosta ja kolerasta. Silti näin vain tehtiin.

Kummalliseen tilanteeseen jouduttiin jälleen, koska euron pohjarakenne on keskeneräinen. Taloustieteilijä Thomas Mayer summaa ongelman kirjassaan Europe's Unfinished Currency. Euroaluetta perustettaessa linjattiin, että euromaat eivät saa maksaa toistensa velkoja ja että Euroopan keskuspankin täytyy keskittyä hintavakauden ylläpitoon: alijäämämaiden velkavuorien kuittaaminen uutta rahaa luomalla suljettiin pois. Tilanne, jossa jokin euromaa ei enää voi hoitaa velkojaan, tehtiin näin mahdolliseksi.

Silti tältä mahdollisuudelta ummistettiin silmät. Kreikan kaltaisen tilanteen varalle ei luotu säännöksiä, eikä eurosta eroamiselle tai erottamiselle merkitty polkua. Ei kirjattu askelmerkkejä, joita pitkin maa voisi erota eurosta ja pysyä silti osana EU:ta. Ehkä ajateltiin, että mörköjen ääneen lausuminen saattaisi tehdä niistä totta.

Sen jälkeen onkin sitten improvisoitu enemmän kuin Putouksen tuotantokausissa yhteensä. Luotiin kirjainyhdistelmien katras: ERVM, ERVV ja lopulta EVM. Viimeksi mainittu eli Euroopan vakausmekanismi myöntää kolmannen hätälainan. Eurosopimusten kirjaimen voidaan väittää toteutuvan, koska euromaat vain lainaavat Kreikalle EVM:n kautta. Monen mielestä jo hätälainat rikkovat sopimusta.

Nyt kolmannella jatkoajalla euro tarvitsee vihdoin maalin. Pitää pystyä sopimaan, millä ehdoilla euromaan velkoja toiselle euromaalle voidaan hätätilanteessa leikata. Pitää linjata, millaista polkua pitkin euromaa voi tarvittaessa poistua hallitusti valuutta-alueesta ja pysyä silti unionin arvostettuna jäsenenä.

Ei ole eurolle eikä EU:lle kunniaksi, jos Kreikan tragedian mahdollisessa neljännessä näytöksessä kaikki realistiset vaihtoehdot haiskahtavat laittomilta.

Petja Pelli petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen
uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat