Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota huumeita vastaan pitää lopettaa, koska se on hävitty, tuhoisa ja turha

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Bussin tielle oli parkkeerattu maastoautoja, ja kuljettajan oli pakko pysähtyä. Naamioituneet asemiehet käskivät miesmatkustajat ulos bussista ja käskivät näitä muodostaman parit. Sen jälkeen heille ojennettiin nuijat.

Tappakaa toisianne, kuului asemiesten käsky. Henkiin jääneet pääsevät mukaamme.

Oli maaliskuu 2011 Koillis-Meksikon San Fernandossa.

Toisaalla joukko miehiä ei kyennyt olemaan ajattelematta tynnyriä.

Sen sisältö tekisi miehistä rikkaita. Sisällön arvo katukaupassa oli satumainen. Yritys oli laiton mutta riski pieni: olihan suojelijana korkea-arvoinen huumepoliisi.

Oli huhtikuu 2011 Tuusulassa.

Ensimmäinen kohtaus on italialaisen tähtitoimittajan Roberto Savianon huumekauppaa kartoittavasta tuoreesta Zero Zero Zero -kirjasta.

Zetas-jengin toteuttama San Fernandon joukkomurha on vain pieni yksityiskohta kirjassa, mutta se on yksi kammottavimmista.

Zetat pysäyttivät bussin toisensa jälkeen. Tarinat kaksintaisteluista levisivät, mutta tapahtumia peittää huumesodan sumu. Viranomaiset kaivoivat joka tapauksessa alueen joukkohaudoista 193 ruumista. Moni oli kuollut nuijaniskuista.

Toinen kohtaus on Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltävistä syytteistä. Niiden mukaan Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio olisi ollut organisoimassa tynnyriliigaa, joka salakuljetti Suomeen yli 800 kiloa hasista Hollannista.

Jos syytteet ovat totta, Suomen poliisista oli tullut osa kansainvälistä huumeverkostoa. Samaa, johon kuuluvat myös kokaiinin vuoksi silmittömästi murhaavat Zetat.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten perinpohjaisesti huumeiden vastainen sota on epäonnistunut. Sota on tuottanut lähinnä korruptiota, joka syövyttää valtioita sisältä.

Suuri osa pelätyistä zetoista on entisiä ammattisotilaita. Poliisit sotkeutuvat kauppaan kaikkialla. Rahanpesun avulla huumeet uivat pankkeihin, pörsseihin ja kiinteistöihin ja korruptoivat nekin.

Olisikin ihme, jos näin ei kävisi.

Laittomana kokaiini on maailman tuottoisin sijoituskohde. Jos vuoden 2012 alussa olisi "sijoittanut" 1 000 dollaria kokaiiniin, sijoituksen arvo olisi ollut vuoden lopussa 182 000 dollaria, Saviano kirjoittaa.

Pelkästään Meksikon vuonna 2006 alkaneessa huumesodassa arvioidaan kuolleen noin satatuhatta ihmistä – kateissa on tuhansia.

Sota ei myöskään ole lopettanut huumeiden käyttöä.

YK:n mukaan noin viisi prosenttia maapallon asukkaista (eli vajaan parin Venäjän verran) käyttää huumeita joka vuosi. Määrä on kasvanut kuudessa vuodessa hieman, kertoo YK:n tuore raportti World Drug Report. Kokeilijoiden ja entisten käyttäjien määrä on suurempi.

Jokainen tuntee huumeidenkäyttäjän, Saviano kirjoittaa.

Sodan lopusta on merkkejä.

Yhdysvaltain osavaltioissa kannabiksen laillistaminen etenee, Coloradossa ainetta myydään jo. Presidentti Barack Obama armahti tässä kuussa 46 huumevankia, jotka hänestä eivät kuuluneet vankilaan. Yhdysvallat on käyttänyt huumesotaan miljardeja ja täyttänyt vankilansa nuorilla miehillä – ja epäonnistunut. Sodan runtelemassa Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassakin löysäämistä pohditaan tosissaan, HS kertoi kesäkuussa.

Nyt seurataan, mitä tästä seuraa.

YK:n raportin mukaan noin 200 000 ihmistä kuolee vuosittain huumeisiin (alkoholiin kolme miljoonaa, tupakkaan kuusi). Kaikki päihteet myös ajavat ihmisiä kurjuuteen, erityisesti huumeet. Laillistaminen rumentaisi lukuja.

Toisaalta laillistaminen voi vähentää tappavia laatuvirheitä ja tehdä hoidon hakemisesta helpompaa.

Savianolle kyse on vain yhdestä asiasta: moraalista. On väärin, että miljoonat elävät pelossa ja tuhannet kuolevat, koska Kampissa halutaan kokaiinia. On väärin, että siksi valtiot mätänevät ja Meksiko on muuttunut murhapelloiksi.

HS:lle Saviano totesi toukokuussa näin: "Kansainvälinen huumekauppa kaikkine taloudellisine ja poliittisine kytköksineen voidaan saada kuriin vain äärimmäisin keinoin. On itse asiassa vain yksi keino. Myös kovat huumeet on laillistettava. Jokainen huumetaistelu tähän mennessä on epäonnistunut."

On aika lopettaa sota.

Jussi Pullinen jussi.pullinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat