Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukoidässä näkyy yhä sodan varjo

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiinan ja Japanin virallisten suhteiden viileys on tunnettu tosiasia, mutta tässä kuussa Kaukoidän kahden tärkeän maan välillä on puhaltanut taas tavallista jäähtyneempää ilmaa.

Maiden välinen vanha saarikiista sai uusia piirteitä, kun Japani valitti viime viikolla julkaistussa puolustuskatsauksessaan Kiinan aloittaneen porauslauttojen rakentamisen kiistellyn alueen tuntumassa Itä-Kiinan merellä. Alueen kaasu- ja öljyvarat ulottuvat myös Japanin alueelle. Japani vaati Kiinaa keskeyttämään työt, mutta Kiina ilmoitti toimivansa omalla alueellaan haluamallaan tavalla. Japanin mukaan Kiina on muuttunut aiempaa röyhkeämmäksi.

Samoihin aikoihin selvisi, että lokakuussa Intian valtamerellä järjestetään Yhdysvaltain, Intian ja Japanin yhteiset merisotaharjoitukset. Intia ja Kiina yrittävät molemmat vahvistaa asemaansa Intian valtamerellä, joten harjoitukset ärsyttävät Kiinaa.

Suurin ärsytys liittyy kuitenkin Japanin hallituksen päätökseen muuttaa Japanin kuuluisan pasifistisen perustuslain tulkintaa. Uuden tulkinnan mukaan itsepuolustus voi tarkoittaa myös kumppanien puolustamista, jos konflikti vaikuttaa Japanin turvallisuuteen. Muutos on valtava. Sen päämotiivi on ilmiselvästi Kiina, vaikka Japanin hallitus ei ole sitä ääneen suoraan sanonutkaan.

Kiina tietenkin reagoi Japanin hallituksen uuteen tulkintaan ja kehotti Japanin pääministeri Shinzo Abea opiskelemaan historiaa, mikä oli suora viittaus toiseen maailmansotaan. Sota päättyi Japanin häviöön.

Euroopasta katsoessa on vaikea ymmärtää, kuinka paljon toinen maailmansota vaikuttaa yhä Kaukoidässä. Se näyttää olevan entistäkin ajankohtaisempi nyt, kun sodan päättymisestä on kohta tullut kuluneeksi 70 vuotta.

Kaakkois-Aasiassa sotaan suhtaudutaan jo kevyemmin, sillä siellä Japanin miehitysaika myös joudutti maiden itsenäistymistä. Kiinassa ja Koreoissa haavat eivät sen sijaan näytä umpeutuvan.

Tämä johtuu osin Japanin miehityskauden hirveydestä ja siitä, että monet sen kokeneet ovat vielä elossa. Iso rooli on kuitenkin myös tietoisella politiikalla, jolla Kiina ja Etelä-Korea pitävät Japanin miehityskautta aktiivisesti kansalaistensa mielessä.

Kiinaa itsevaltaisesti johtavalle kommunistiselle puolueelle Japani on ollut jo jonkin aikaa hyvä kohde siirtää kansalaisten huomio ja kiukku pois kotimaisista ongelmista. Tähän asti Kiinan johto on käyttänyt kansallismielisyyttä taitavasti, mutta nyt tilanne alkaa olla sellainen, että maan johtoa arvostellaan kovasti, jos se näyttää lepsuilevan Japanin suhteen. Sisäpoliittisten syiden lisäksi saarikiistalla on yleisempääkin merkitystä, sillä Kaukoidässä on useita vastaavia kiistoja.

Japanin perustuslaki taas syntyi toisen maailmansodan häviön jälkeen, ja se on käytännössä amerikkalaisten sanelema. Pääministeri Abe on pitkään sanonut, että Japanista pitäisi tulla jo "tavallinen" valtio, jonka ei tarvitsisi enää painia toisen maailmansodan syntitaakan alla ja olla liikaa kahlittu sodan jälkeiseen perustuslakiin. Asia näyttää olevan Abelle vakaumuksellinen, sillä iso osa japanilaisista on ylpeitä maan poikkeuksellisesta perustuslaista. Uutta perustuslain tulkintaa on arvosteltu Japanissakin.

Jokainen Kiinan ja Japanin välien kärjistyminen on koventanut kantoja ja vähentänyt luottamusta kummassakin maassa.

Vaikka maiden välillä on pelätty jopa sodan puhkeamista – mikä voisi tapahtua todennäköisesti vahingossa –, mukana on poliittista teatteria. Kauppasuhteet ovat tiiviit, ja turismi on suosittua. Korkean tason vuoropuhelukin on saatu käyntiin.

Pallo on nyt Japanilla. Aben on määrä antaa elokuun puolivälissä perinteinen tiedonanto, kuten pääministeri on tehnyt aina, kun sodan päättymisestä tulee tasavuosikymmeniä. Tällä kertaa sen sävyllä on aiempaa enemmän merkitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat