Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yliopistojärjestelmä on jäänyt ajastaan jälkeen

Pääkirjoitus
 
Juhana Siljander
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.
Juhana Siljander
Juhana Siljander

Yliopistojen nykyiset rekrytointikäytännöt johtavat siihen, että parhaat tutkijat hakeutuvat muualle.

Helsingin yliopistossa laaditaan uutta strategiakarttaa, ja myös Suomen Akatemia arvioi rooliaan ja mahdollisia muutostarpeita muun muassa tutkimuksen laadun ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näkökulmasta.

Yliopistojärjestelmä ja erityisesti sen henkilöstörakenteet kaipaavat uudistamista, mutta toistaiseksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) lupailemat rakenneuudistukset ovat jääneet koulutuksen 600 miljoonan euron leikkaustarpeen varjoon.

Huippuyliopistoissa työskentelevien suomalaisten selkeästä ja johdonmukaisesta kritiikistä huolimatta yliopistojärjestelmäämme ei ole kyetty uudistamaan nykyvaatimusten mukaiseksi.

Kuten yritysmaailmassa, yliopistoissakin työnteon laatu riippuu rekrytoinnin onnistumisesta. Parhaat opettajat ja tutkijat hakeutuvat parhaisiin työsuhteisiin, joita yliopistoissa edustavat vakinaiset ja vakinaistamispolun (tenure track) työpaikat.

Esimerkiksi Helsingin yliopistossa vakinaisten tutkijoiden ja opettajien osuus oli vuonna 2013 vain 43 prosenttia henkilökunnasta, kun huippuyliopistoissa parhaita tutkijoita houkutellaan huomattavasti vakaammilla työsuhteilla: Stanfordissa 91 prosenttia, Princetonissa 87 prosenttia ja Harvardissa sekä MIT:ssa 83 prosenttia opetushenkilökunnasta on joko vakinaisessa tai vakinaistamispolun työsuhteessa.

Erityisen vähän vakinaistamispolun työsuhteita on tarjolla nuorille väitelleille tutkijoille. Tutkijalupaukset hakeutuvat pois laitoksilta, jotka eivät tarjoa mahdollisuutta järkeviin työsuhteisiin. Laitoksen työn tuottavuus ja laatu heikkenevät, kun parhaat nuoret tutkijat hakeutuvat muualle, joko ulkomaille tai akateemisen maailman ulkopuolelle.

Helsingin yliopisto olisi luultavasti jo saavuttanut strategisen tavoitteensa kuulua maailman 50 parhaan tutkimusyliopiston joukkoon, mikäli yliopisto olisi järjestelmällisesti pyrkinyt rekrytoimaan Suomen parhaat tutkijat.

Ongelman ytimessä ovat Suomen Akatemian rahoittamat määräaikaiset projektit, joihin professorit palkkaavat usein entisiä opiskelijoitaan. Jopa maailmanluokan tutkijat ovat jääneet ilman hakemaansa työpaikkaa, kun laitos on samanaikaisesti työllistänyt kymmenittäin Suomen Akatemian projektityöläisiä.

Korkeatasoisten laitosten rakentamiseksi yliopiston projektirahoitusta on siirrettävä houkuttelevampien – erityisesti nuorille tutkijoille suunnattujen – vakinaistamispolun työsuhteiden rahoittamiseen. Tämä on myös henkilöstöpoliittisesti järkevää: lyhyiden määräaikaisten projektityösopimusten ketjuttaminen ei ole kenenkään edun mukaista.

Myös opetuksen tasoa voidaan kohentaa palkkaamalla pätevimmät ja motivoituneimmat opettajat. Opetus- ja tutkimustehtävien välille on luotu keinotekoista vastakkainasettelua. Useimmat nuoret tutkijat suhtautuvat opetukseen hyvin vakavasti. Tasokkaan tutkimusryhmän rakentaminen perustuu hyvälaatuisen opetustyön kautta rekrytoituihin jatko-opiskelijoihin.

Laadukas yliopisto-opetus voi perustua ainoastaan korkeatasoiseen tutkimukseen. Valitettavasti tutkimuksen laatu on usein unohdettu opetustehtäviin rekrytoitaessa. Kuvaavaa on, että tutkimuksen laatua ei edes mainita Suomen Akatemian nykyisessä strategisessa tehtäväkuvauksessa.

Akateemisissa strategiaprojekteissa tulisi asettaa selvät laatutavoitteet. Tätä varten on myös kehitettävä työnteon laatua mittaava mittaristo.

Nykyiset strategialuonnokset ovat liian korkealentoisia, jotta niillä saataisiin sitoutettua koko yliopistoväki työnsä kehittämiseen. Selvät mitattavissa olevat tavoitteet viestisivät koko henkilökunnalle, mihin heidän tulee pyrkiä.

Yliopistolliset päätöksentekojärjestelmät ovat osoittautuneet liian jäykiksi tarvittavien rakennemuutosten toteuttamiseen. Esimerkiksi akateemisen johdon luottamustehtävien pätevyysvaatimuksena näyttää käytännössä olevan vähintään 45 vuoden ikä, vaikka akateeminen kokemus tuskin korreloi strategisen johtamistaidon kanssa.

Kansainvälisesti suuntautuneiden nuorten tutkijoiden ääni olisi saatava paremmin kuuluviin.

Juhana Siljander
Kirjoittaja on Suomen Akatemian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat