Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan muutoksen symboli

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvalloissa nähtiin viime viikolla historiallinen käänne, kun verkkokauppayhtiö Amazonin markkina-arvo ohitti perinteisen vähittäiskauppayhtiön Wal-Martin arvon osakemarkkinoilla.

Amazonin osakkeen arvostus nousi hetkellisesti jyrkästi, kun yhtiön osavuositulos ylitti markkinoiden odotukset. Nousu ei välttämättä ole kestävä, mutta sillä on silti tiettyä symboliarvoa vähittäiskaupan muutoksen ja uusien ostotottumusten kuvaajana.

Amazon aloitti nettikirjakauppana, mutta se on laajentunut aggressiivisesti monialaiseksi nettitavarataloksi, josta saa kaikkea vaatteista elintarvikkeisiin. Se on kehittänyt sähköisiä kirjoja varten oman lukulaitteen Kindlen, ja se myy televisiosarjoja ja elokuvia suoratoistopalveluna.

Yhtiö on kotimaassaan alkanut laajentua myös saman päivän aikana tapahtuvaan jakeluun. Sekin on iso uhka perinteiselle kaupalle, joka on toistaiseksi voinut luottaa siihen, että osa asiakkaista haluaa ostoksensa heti hypisteltäväkseen ilman postipaketin odottelua.

Kasvamassa on sukupolvi, joka on täysin tottunut verkko-ostoksiin. Tämä alkaa vähitellen näkyä suomalaiskaupassakin: ruokaostosten tekeminen verkossa kasvaa kovaa vauhtia (Kauppalehti 23. 7.). Kaupan haasteena on löytää toimintamalli, josta jäisi tulostakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat