Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusperheiden avuntarvetta ei aina heti tunnisteta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhä useammalla lapsella on kaksi kotia. Näissä kodeissa monella lapsella on myös uusperhe. Uusperheiden todellista määrää ei tiedä kukaan, koska siitä ei pidetä kattavaa tilastoa. Se, mikä virallisen osoitteen perusteella lasketaan kahden aikuisen avoliitoksi, voikin todellisuudessa olla esimerkiksi kuuden hengen perhe. Perheen neljä lasta ovat kirjoilla toisten vanhempiensa luona, mutta asuvat puolet vuodesta toisessa kodissaan.

Uusperheellisten mielestä monia palveluita järjestetään ja ajatellaan ydinperheen näkökulmasta. Kouluissa, päiväkodeissa ja esimerkiksi lastensuojelussa uusperheet törmäävät hyvin perinteisiin asenteisiin. Se, mikä on arkea pienelle kahden kodin koululaiselle, saattaa olla outoa tämän opettajalle.

Myös monia talousasioita tarkastellaan yhä ydinperheen näkökulmasta. Esimerkiksi Kelan etuuksia, kuten lapsilisää, maksetaan lainsäädännön mukaisesti vain yhdelle vanhemmalle. Etuutta ei jaeta vanhempien kesken, vaikka lapsi asuisi vuorotellen vanhempiensa luona.

Yleistä asumistukea laskettaessa lapsi huomioidaan sen vanhemman ruokakuntaan, jonka luona lapsi on virallisesti kirjoilla. Koulumatka-avustus eli käytännössä bussilippu myönnetään pääsääntöisesti oman oppilaaksiottoalueen kouluun. Vielä monimutkaisempaa on, jos lapsen toinen koti onkin toisessa kunnassa.

Pääkaupunkiseudun perhe- ja sosiaalipalveluissa on havaittu, että lasten vuoroasuminen on viime vuosina lisääntynyt. Sosiaalityöntekijät myöntävät, että palvelut ja lainsäädäntö eivät ole pysyneet erilaisten asumisjärjestelyjen ja kokoonpanojen mukana. Myös asennemuutosta ja koulutusta tarvitaan.

Monilapsisen uusperheen vanhempi voi joutua odottamaan lastensuojelun kartoitusta, koska se yleensä aloitetaan lapsen virallisesta kotiosoitteesta eikä siitä kodista, josta lastensuojelun avunpyyntö on tehty. Järjestely saattaa sitoa myös sosiaalityöntekijöitä monelta alueelta ennen kuin päätetään, mikä toimisto ryhtyy hoitamaan asiaa, jos ryhtyy.

Perheen näkökulmasta voi tuntua loukkaavalta, että avunpyyntöä lähdetään kartoittamaan byrokraattisesti virallisten osoitteiden mukaan eikä sen kokoonpanon perusteella, joka syö samasta jääkaapista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat