Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella ei ole syytä kääntyä sisäänpäin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään tiistaina kello 17 Helsingissä järjestetään mielenosoitus avoimen ja monikulttuurisen Suomen puolesta. Mielenosoitus on nopea vastareaktio perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen viikonvaihteessa Facebookissa julkaisemaan englanninkieliseen tekstiin, jossa hän muun muassa nimittää monikulttuurisuutta "painajaiseksi" ja kertoo taistelevansa loppuun saakka kotimaansa ja "yhtenäisen aidon suomalaisen kansakunnan" puolesta.

Rasistinen ja kansallismielinen teksti, jossa suomalaisia jaetaan vihollisiin ja kanssataistelijoihin, on sanankäytöltään häiritsevän lähellä norjalaisen joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin kirjoituksia. Samoin tekstin ajoitus on lähellä Utøyan surmien vuosipäivää.

Moni suomalainen – moni kärkipoliitikko mukaan luettuna – on seurannut sivusta ja hiljaa, kun asenteet ja puheet maahanmuuttajia kohtaan ovat taloustaantuman seurauksena vähitellen koventuneet. Immosen teksti näyttää nyt ylittäneen sietokyvyn rajat. Vastareaktion voimakkuus on tervetullut.

Pahinta olisikin hiljaisuus, jonka voisi tulkita hyväksynnäksi. Valitettavasti perussuomalaisen puolueen johto on vahvistanut tätä tulkintaa omalla hiljaisuudellaan.

Perussuomalaiset ovat yksi harvoista puolueista, joilla oli eduskuntavaaleissa tuore maahanmuuttopoliittinen ohjelma. Puolue haluaa muun muassa vähentää nettomaahanmuuton 1990-luvun tasolle ja saada kuriin "monikulttuurisuuden keinotekoisen pönkittämisen".

Ohjelma on laaja, mutta siitä ei jäänyt paljoa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteiseen hallitusohjelmaan.

Maahanmuuton analysointi ja sen nykytilan arvosteleminen voivat hyvin olla osa poliittisen puolueen ohjelmaa, ja maahanmuuton hillinnän voi ottaa poliittiseksi tavoitteeksi. Se on yhteiskunnallista keskustelua, johon toiset puolueet voivat vastata omilla ohjelmillaan. Äänestäjä voi niiden perusteella tehdä omat päätöksensä.

Rasistinen puhe ja viholliskuvien maalailu eivät sen sijaan kuulu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Perustuslaki on tässä suhteessa yksiselitteinen: ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Puolueiden tehtävä on varmistaa, että poliittinen keskustelu maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta on ihmisarvoa kunnioittavaa eikä ennakkoluuloja lietsovaa.

Suomi oli vielä 1970-luvulla maastamuuttomaa, kun suomalaiset lähtivät etsimään parempaa tulevaisuutta muualta maailmasta. Maahanmuutto Suomeen alkoi kiihtyä 1990-luvulla. Tänne muutetaan töiden perässä, minkä lisäksi Suomi on myös turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kohdemaa.

Suomi ikääntyy ja tarvitsee maahanmuuttoa jo yksinkertaisesti siitä syystä, että työvoiman määrä – yksi talouskasvun tekijä – ei alkaisi supistua. Nykyisen työttömyyden ei pitäisi hämärtää tätä tosiseikkaa. Toimiva maahanmuutto tarvitsee tuekseen yhteiskuntapolitiikkaa, joka huolehtii tulijoiden kotoutumisesta ja koulutuksesta.

Suomi on myös osa kansainvälistä yhteisöä eikä voi suhtautua välinpitämättömästi esimerkiksi sodan jaloista pakenevien siviilien hätään.

Sisäänpäin kääntyminen ja menneisyyden ihannointi ovat suosiossa, kun taloudellinen hyvinvointi ei lisäänny niin nopeasti kuin ennen. Taaksepäin katsominen ei kuitenkaan vie – eikä ole koskaan vienyt – Suomea eteenpäin. Avoimuus, kansainvälisyys ja ihmisten tasa-arvoiset mahdollisuudet toimia yhteiskunnassa ovat vahvuuksia, joiden varaan Suomi voi rakentaa ja joista sen kannattaa pitää huolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat