Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhus voi ostaa rahoillaan mitä tahtoo – vaikka personal trainerin

Pääkirjoitus
 
Satu Pajuriutta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja.

Tiedän vanhusrouvan, joka leskeksi jäätyään kävi päiväkahvilla niin ikään puolisonsa menettäneen miehen luona.

Jo kumarassa kävelevä mies ja ryppyiseksi käynyt nainen olivat olleet ihastuneita toisiinsa nuorina mutta eläneet elämänsä tahoillaan naimisissa.

"Onkohan se nyt sopivaa", pähkäili eläkeiän reilusti ylittänyt nainen enemmänkin ympäristön suhtautumista kuin omaa tahtoaan. "Mitä muutkin nyt ajattelevat?" Ja ajattelivathan ne.

Tuohduin muiden paheksunnasta naisen puolesta. Kun järki juoksee ja kunto kestää, miksi iäkkäät ihmiset eivät saisi päättää omista asioistaan?

Sama ajatus hiipi mieleen viime viikolla, kun Helsingin Sanomat (Kaupunki 23. 7.) kertoi nuorten perustamasta Elffe-palvelusta. Aalto-yliopiston opiskelijoiden startup-yritys myy vanhuksille seuraa konsertteihin tai musiikinkuuntelukaveriksi kotiin. Palvelu on löytänyt markkinaraon vanhusten yksinäisyydestä ja omaisten aikapulasta.

Asiantuntijat pohtivat yksityisen palvelun eettisyyttä. Jotkut ehättivät tuomitsemaan ystävien ostamisen rahalla.

Ei pidä kuitenkaan sotkea asioita. Lakisääteiset palvelut ovat asia erikseen. Tietysti kaikille ihmisille pitää turvata mahdollisuus hyvään hoitoon varakkuudesta riippumatta. Totta kai hyvä vanhustenhoito lievittää parhaimmillaan myös yksinäisyyttä ja sitä kautta esimerkiksi masennusta.

Elffe-palvelussa ei kuitenkaan ole kysymys mistään lakisääteisestä palvelusta. Kyllä omia rahoja pitää voida käyttää haluamiinsa palveluihin myös vanhana. Yksi kaipaa kantoapua kauppaan, toinen juttuseuraa, kolmas kaveria kävelylenkille.

Monet 80- ja 90-vuotiaat ovat skarppeja ja aktiivisia kansalaisia. Ystäviä kuitenkin menehtyy rinnalta, ja omaiset saattavat olla kaukana.

Julkinen sektori auttaa tarvittaessa kotona asuvienkin terveydenhuollossa ja siinä, että ruokaa on lautasella. Osa vanhuksista kaipaa perustoimintojen lisäksi myös vapaa-ajan toimintaa. Ei ole toisilta pois, jos joku ostaa "ystävän" kotiin.

Sitä paitsi ilmaisia palveluja on edelleen tarjolla vapaaehtoistoiminnan kautta. Niiden kysyntä on suurta. Jokainen saisikin miettiä, voisiko käydä silloin tällöin vanhuksen luona juttukaverina tai neuvomassa, miten tabletti toimii.

Mutta jos vanhus haluaa harrastaa ja palkata vaikkapa personal trainerin, hänen pitää voida tehdä se joutumatta paheksutuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat