Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaisella valtiolla on salaisuutensa – milloin ne tulisi paljastaa?

Pääkirjoitus
 
Kimmo Rentola
Rio Gandara / HS
Rentola Kimmo hidas kolumni
Rentola Kimmo hidas kolumni Kuva: Rio Gandara / HS

Nykyjulkisuutta hallitsee näkemys, että valtiollinen salaisuus on automaattisesti pahasta. Ainakin demokraattisessa valtiossa kaiken kuuluisi olla näkyvillä. "Läpinäkyvyys, eikä niinkään totuus tai yleinen etu, on noussut korkeimmaksi hyveeksi epävarmassa maailmassa", kirjoitti alan teoriaherra, ranskalainen Pierre Rosanvallon. Uskotaan, että läpinäkyvyys jotenkin poistaa jännitteet ja voittaa vaikeudet.

Valtioilla, myös demokraattisilla, on aina salainen puolensa. Valtionsalaisuuden käsite on tunnettu siitä lähtien kun Tacitus kuin ohimennen heitti sen ilmaan. Alan teoriaa kehiteltiin innokkaimmin silloin, kun tieteeltä tarvittiin perustelut 1600-luvun itsevaltiudelle.

Salaisuuksia siis on ja on aina ollut, mutta onko se oikein?

Avoimuuden apostolit törmäävät heti käytännön vaikeuksiin. Woodrow Wilson lähti Yhdysvaltain presidentinvaaleihin teesillä, jonka mukaan hallituksella pitäisi olla vain ulkopuoli eikä ollenkaan sisäpuolta. Päästyään presidenttinä salaisuuksien äärelle hän huomasi parhaaksi turvautua edeltäjiensä käytäntöihin ja joutui vielä terästämään niitä sotasensuurilla. Samansuuntaisesti on käynyt Barack Obamalle.

Oma lukunsa ovat ne, jotka julkaisevat hanakasti vastustajiensa salaisuuksia. Bolševikit julkaisivat aiemman Venäjän salaisia sopimuksia ja julistivat avointa proletaarista diplomatiaa mutta peittelivät omia tekojaan tarkemmin kuin kukaan. Näin tuntuu tekevän myös Wikileaksin Julian Assange, eikä edes eettisemmältä vaikuttavan Edward Snowdenin paljastusten taustoista ole sanottu viimeistä sanaa.

Voi silti inttää: entä periaatteessa? Sitä pohti laajasti amerikkalainen filosofi Sissela Bok – Alva ja Gunnar Myrdalin tytär, pohjoismaisen avoimuuden kasvatti. Bok päätyi siihen, ettei julkisuus aina ole hyväksi eikä valtion salaisuus välttämättä pahasta. Toisinaan salaus on välttämätöntä: perusteena voi olla yksilön suojelu tai valtion toimintakyvyn säilyttäminen.

Jopa pienen ja avoimen valtion – kuten Suomen – viranomaisilla voi ja pitääkin olla salaisuuksia, joiden paljastuminen tietäisi hengenlähtöä jollekulle jossakin, vähäisempiä haittoja mainitsematta.

Suomi pystyi jollain lailla valvomaan Neuvostoliiton vakoilua, koska kaikki vastatoimet tehtiin salaa ja jopa epävirallisesti, ilman papereita, kuten "palaneiden" tiedustelu-upseerien karkotukset. Julkinen huomio olisi kaatanut kaiken.

Bok piti salaisuutta paradoksaalisena: toisaalta se ehkäisee harmeja, toisaalta sitä varjostaa vahingonteon mahdollisuus. Salaisuus varjelee vapautta mutta sallii tunkeutumisen toisten vapauden kimppuun.

Jos yritetään valaista kaikki, salainen valtio kaivautuu vain entistä syvemmälle, huonoin seurauksin. Niinpä Bokin mielestä on järkevämpää sallia kohtuullinen, perusteltu salaisuus mutta samalla rajoittaa ja kontrolloida salaisuuksien ja poliittisen vallan kytköstä.

Siinä suhteessa herkin alue on kansalaisten valvonta, johon tekninen kehitys avaa yhä uusia keinoja. Teemaa on päivittänyt yhdysvaltalaisprofessori Michael P. Colaresi, joka pyrkii osoittamaan, että myös demokratiassa on mahdollista sekä pitää salaisuuksia että rakentaa tyydyttävä valtion salaisten toimien kontrollimekanismi.

Toistaiseksi eri järjestelmissä on aina ollut jokin hankala haitta tai puute. Usein ei auta kuin luottaa melkein silmät ummessa. Se toimii, jos virkamiesmoraali on korkea ja lojaliteetit niin kuin kuuluukin.

Milloin sitten on automaattisesti oikein viheltää pilliin ja paljastaa valtion salatoimet?

Silloin, kun vallanpitäjät syyllistyvät korruptioon tai rikoksiin. Tai kun he lankeavat ihmisoikeuksien vastaisiin otteisiin, kuten kidutukseen, jonka masentavan helppo paluu sivistysmaiden keinovalikoimaan kertoo demokratian ja sivistyksen pintakuoren ohuudesta.

Usein kidutusta vastustetaan sillä perusteella, että kidutettu ei puhu totta vaan sanoo, mitä kuulustelija haluaa. Tämä pätee, jos vaaditaan tunnustusta ja allekirjoitusta johonkin kuvitelmaan niin kuin Stalinin terrorissa. Yleensä kuitenkin kysytään jotain konkreettista: kenen seurassa olet tässä kuvassa? Missä osoitteessa tapaatte? Jos vastaat väärin, jatketaan, kunnes puhut.

Valitettavasti kidutus toimii. Sitä pitää vastustaa, koska se on väärin.

Kimmo Rentola hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on poliittisen historian
professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat