Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunta­sopimus kaipaa johtajilta esikuvaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Huomenna torstaina erääntyy hallitusohjelman päivämäärä, jonka puitteissa hallituksen oli määrä antaa ehdotuksensa yhteiskuntasopimukseksi. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) valtiosihteerin Paula Lehtomäen (kesk) mukaan esityksessä on jonkin verran valmista (HS 25. 7.). Huomenna hallituksen on Lehtomäen mukaan tarkoitus vain julkaista niukka tiedote. Lisää kuullaan ensi viikolla, kun hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat käyneet prosessin jatkoa yhdessä läpi.

Prosessin aikataulu on joustanut hallitusohjelman tavoitteista jo nyt huomattavasti. Hallitusohjelman mukaan "hallitus tekee työelämän osapuolille viimeistään 30. 7. 2015 mennessä esityksen toimista (yhteiskuntasopimus) yksikkötyökustannusten alentamiseksi vähintään 5 prosentilla sekä muutosturvasta ja siihen liittyvästä koulutusmallista".

Näyttää siltä, että varsinaisen sopimuksen sisältö jää pitkälle työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa sovittavaksi. Seuraava etappi on 21. elokuuta, jolloin järjestöjen on ilmoitettava, sitoutuvatko ne yrittämään sopimusta vai eivät. Keskusjärjestöjen kannoista päättävät kunkin järjestön jäsenliitot.

Ehkäpä työmarkkinoiden toimintalogiikan tuntemus alkaa hallituksessa vähitellen parantua. Alkuperäistä aikataulutavoitetta pidettiin mahdottomana.

Neuvotteluista on povattu erittäin vaikeita, jos tavoitteena on vuosityöajan lisääminen ilman vastaavaa korvausta. Sen ovat tyrmänneet niin palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat kuin monet ammattiliittojen johtajatkin, viimeksi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto, joka ei suostu niin sanottujen pekkaspäivien leikkaamiseen metallityöläisiltä (HS 25. 7.).

Neuvotteluilmapiiriä todennäköisesti heikensi entisestään Helsingin Sanomien tekemä selvitys joidenkin suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkoista ja palkkioista (HS 25. 7.). Selvityksen mukaan otokseen valittujen johtajien palkat, bonukset ja muut edut nousivat viime vuonna keskimäärin 8,3 prosenttia, kun tavallisen palkansaajan ansiot nousivat samassa ajassa 1,5 prosenttia.

Uutinen sai ainakin oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtajan, entisen liittojohtajan Antti Rinteen raivostumaan. Hänen mukaansa etuuksiin liittyvä ahneus heikentää oikeudenmukaisuuden tunnetta yhteiskunnassa ja vesittää pääministeri Juha Sipilän vetoomuksen yritysjohtajien palkkamaltista. Oletettavasti ay-johtajien reaktiot ovat olleet samansuuntaisia.

Yritysjohtajiin ovat vedonneet myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, Koneen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Antti Herlin sekä Finanssialan Keskusliiton (FK) hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen. He suosittelivat alkukesästä yritysjohtajia joko pienentämään palkkaansa tai lahjoittamaan osan palkastaan valitsemaansa kohteeseen (HS 9. 6.). Itse he lupaavat lahjoittaa viisi prosenttia tuloistaan seuraavien neljän vuoden ajan.

Maan ykkösrivin johtajat olivat epäilemättä liikkeellä vakavissaan ja vilpittömin mielin, mutta kehotus herätti osin ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi Sdp:n mielestä tepsivämpi keino olisi hyvätuloisten verotuksen kiristäminen. Vastaavia retorisia vetoomuksia kuultaneen lisää ensi viikolla pääministeriltä.

Yhteiskuntasopimukselle ei edelleenkään voi antaa kovin lupaavaa ennustetta, koska työnantajalla on niin paljon pyydettävää ja niin vähän annettavaa. Perinteinen "kirkko keskelle kylää" -ajattelu ei tässä tapauksessa toimi, kun tavoitteena on vähentää työnantajien kustannuksia. Vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen olisi kyllä Suomen pärjäämiselle sen verran merkittävä tekijä, että sitä kannattaa yrittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat