Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran kaivos kaatuu yhä vahvemmin valtion syliin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtio aikoo ottaa entistä isomman vetovastuun Talvivaara Sotkamo -kaivosyhtiön tulevaisuudesta (HS 28. 7.). Hallitus valmistelee pelastusoperaatiota, jossa valtion kesäkuussa perustama Terrafame Mining ostaisi kaivosyhtiön konkurssipesältä ja aloittaisi louhinnan Sotkamossa. Valtio omistaisi kaivosyhtiöstä suurimman osan, joten kaivosyhtiö kaatuu yhä vahvemmin valtion syliin.

Talvivaara on iso työllistäjä Kainuussa, ja alasajoa on pidetty viimeisenä vaihtoehtona. Sulkeminen maksaisi karkeiden arvioiden mukaan noin 300 miljoonaa euroa. Sekin on kuitenkin vaihtoehto.

Tähän saakka kannattavuuslaskelmat ovat pettäneet pahasti. Ongelmia ovat aiheuttaneet sekä vesienhallinta että itse prosessi, jonka toiminnan parantumisesta ei ole näyttöä.

Kaivoksen nostaminen taloudellisesti kannattavaksi ja ympäristölle turvalliseksi on epävarmaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) muistutti purkuputkipäätöksessään huhtikuussa, että prosessin kaikissa vaiheissa on ollut ongelmia. Se totesi näin: "Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssin ja sitä edeltäneen heikon rahoitustilanteen vuoksi toiminnassa ei ole korjaustoimenpiteidenkään jälkeen kuitenkaan pystytty täysin osoittamaan, että kokonaisuutena kaikki osaprosessit on saatavissa toimimaan tasaisesti ja luotettavasti yhtä aikaa siten, että toiminnan jatkaminen on taloudellisesti kannattavaa."

Avi painotti, että kannattavuus on edellytys sille, että ympäristöasiat saadaan kuntoon. Avi totesi myös, että sulkeminen olisi mahdollista ilman ympäristön merkittävää pilaantumista tai vaaraa, sillä kaivosvedet voitaisiin varastoida avolouhokseen.

Malmin louhinta Talvivaarassa loppui jo syksyllä 2012, kun avolouhos jouduttiin muuttamaan jättimäiseksi jätevesialtaaksi. Sitä se on osin yhä.

Valtion ensisijainen tavoite on ollut jatkaa kaivostoimintaa. Edellytyksenä ovat olleet taloudellinen kannattavuus ja ympäristön pilaantumisen estäminen. Kumpikaan ei ole onnistunut.

Valtio ei voi loputtomiin pyörittää tappiollista kaivosta ja laittaa miljoonia Talvivaaraan. On syytä myöntää, että myös toiminnan alasajo on vaihtoehto, ja siihenkin on valmistauduttava. Jälkihoito on pitkä ja kallis. Kulut kaatuvat joka tapauksessa veronmaksajien maksettaviksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat