Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tarvitsee uusia teollisuudenaloja

Pääkirjoitus
 
Jari Ruokolainen

Elektroniikka- ja metsäteollisuuden muutoksilla on ollut Suomessa rajuja seurauksia: työpaikkoja on menetetty, tehtaita on ajettu alas, ja bruttokansantuote on pienentynyt. Maailmalla kaupaksi käyvien tuotteiden määrä on vähentynyt.

Vuonna 2008 alkanutta talouskriisiä on yritetty hoitaa lainalla. Kriisin perussyyhyn, teollisuuden kysynnän rakenteen muutokseen, ei ole juuri puututtu.

Teollisuuden murroksen aiheuttamia ongelmia ei ratkaista perinteisillä talouden suhdanteisiin liittyvillä toimilla, kuten työn hintaan vaikuttamalla. Voimavaroja on suunnattava uusille teollisuudenaloille.

Olemme yrittäneet ratkaista taloutemme ongelmia tukeutumalla 1800-luvun lopun talousajatteluun, joka perustuu resurssien mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, työn rationalisointiin ja markkinoiden tehokkuuteen.

Tämä ajattelutapa on näkynyt käytännössä siinä, että isoimmat yrityksemme keskittyvät kerryttämään omistajilleen mahdollisimman suurta tuottoa. Ne pyrkivät kasvattamaan voittojaan siirtämällä tuotantoa halpatyömaihin, ulkoistamalla, irtisanomalla ja verosuunnittelulla. Näiden yritysten taloudellinen menestyminen ei lisää työllisyyttä eikä verotuloja, vaan se johtaa teollisuuden hiipumiseen, kuten on jo nähty.

Muutoksen suomalaisessa teollisuudessa aikaansaavat tulevaisuudessa pienet ja keskisuuret yritykset, sillä niiden täytyy lähestyä markkinoita tuorein ideoin.

Harvardin yliopiston professori Joseph Schumpeter tutki 1900-luvulla ensimmäisten joukossa yrittäjyyttä ja taloussyklejä. Schumpeterin mukaan kilpailukykyä ei määrää ensisijaisesti hinta vaan uudet innovatiiviset tuotteet, tekniikat sekä jakelu- ja liiketoimintatavat.

Innovaatiot tuovat usein odottamatonta menestystä. Alaa hallitsevien toimijoiden on vaikea hyväksyä tätä. Yleensä tällaiset menestykset aiheuttavat teollisen murroksen, jonka seurauksena perinteinen teollisuus kuihtuu.

Murrokseen reagoidaan usein liian hitaasti. Esimerkiksi Nokian matkapuhelintuotteiden suosio väheni, kun kilpailijat toivat uusia innovatiivisia tuotteita ja ansaintatapoja markkinoille. Toinen esimerkki on perinteistä terästeollisuutta muuttanut metallien kierrätys.

Uuden teollisuuden synnyttämiseksi tulisi seurata signaaleja, jotka ennakoivat menestystä sen sijaan, että keskitymme kuihtuvien teollisuusalojen ongelmien ratkaisuun.

Esimerkiksi peliteollisuuden merkitys on alettu hyväksyä Suomessa vasta viime aikoina. Uusia työpaikkoja synnyttävää rakennemuutosta tulisi tukea kaikin voimin.

Kun luomme uutta teollisuutta, tarvitsemme vahvasti korkeakoulujen ja teollisuuden yhteistyötä – uusia perusteltuja näkemyksiä ja ajatuksia. Yliopistojen tulisi osoittaa tässä asiassa johtajuutta.

Yritysten tulisi sisällyttää strategiaansa korkeakoulujen osaamisen kasvattaminen ja hyödyntäminen. Tutkimus auttaa luomaan uusia innovaatioita ja teollisuutta.

Esimerkiksi myynnin ja markkinoinnin tutkimus Suomessa tuottaa suhteellisen paljon kansainvälisiä julkaisuja. Tutkijoiden osaaminen ei kuitenkaan näytä siirtyvän riittävästi suomalaisiin yrityksiin. Liiketaloustieteessä suomalaisten yritysten yhteistyö yliopistojen kanssa ei ole niin laajaa kuin sen pitäisi olla.

Tulevaisuuden teollisuutta luodessamme tarvitsemme muun muassa teollisuuden kehittämisen ja johtamisen osaajia.

Meidän tulisi edistää teollista vallankumousta. Keskeisessä osassa sen edistämisessä on yhteisöllisyys – se, miten yliopistot ja teollisuus sitoutuvat uusiin kasvaviin yrityksiin ja valmentavat niitä. Lisäksi taloudelliset hyödyt on jaettava oikeudenmukaisesti, jotta tuntisimme kehityksen omaksemme.

Teollisuudessa on nyt meneillään useita muutoksia. Niiden vuoksi keskeistä teknologiaa siirtyy teollisuudenalalta toiselle. Muutoksia synnyttävät uudet materiaalit ja valmistustavat, uuteen tietotekniikkaan perustuvat palvelut, uudet globaalin liiketoiminnan tavat ja muun muassa ympäristökysymysten synnyttämät uudet tarpeet.

Innovaatiot ja teolliset vallankumoukset ovat edistäneet ja edistävät edelleen hyvinvointiamme.

Jari Ruokolainen
Kirjoittaja on Tampereen teknillisen yliopiston dosentti, joka työskentelee Nokiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat