Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttoasioita ei pidä jättää vain kiihkoilijoille

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Eduskunta on täynnä hyviä sosiaalipoliitikkoja, puolustuspoliitikkoja, ulko- ja turvallisuuspoliitikkoja ja maatalouspoliitikkoja – muiden muassa. Moni tulee eduskuntaan valmiiksi erikoistuneena, moni löytää vahvan alueensa edustajavuosien varrella. Osa jää suosiolla yleispoliitikoksi, jonka voi heittää melkein tehtävään kuin tehtävään. Harva poliitikko perussuomalaisia lukuun ottamatta haluaa profiloitua maahanmuuttopoliitikkona. Heitä saa etsimällä etsiä muista eduskuntapuolueista.

Ei voisi kuvitellakaan, että kansanedustaja menisi mutu-tuntumalta keskustelemaan televisioon vaikkapa puolustuspolitiikasta. Maahanmuutosta sen sijaan voi mennä hölisemään mitä tahansa siltä pohjalta, että on joskus kuullut jonkun sanoneen jotain esimerkiksi kaupunkien sosiaalitoimen käytännöistä.

Toki moni poliitikko tuntee aihepiirin oikein hyvin, esimerkiksi eduskunnan hallintovaliokunnassa istuneet, koska kyseinen valiokunta käsittelee kaikki ulkomaalaislait. Lisäksi muutkin puolueet kuin perussuomalaiset ovat tehneet maahanmuuttopoliittisia ohjelmia ja raportteja tai käsitelleet maahanmuuttoa osana ohjelmatyötään.

Silti maahanmuutto on aihe, johon moni suhtautuu kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hän sanoi viimevuotisessa Peruspomo-kirjassaan, ettei pidä maahanmuuttoteemaa erityisen tärkeänä ja on poliitikkona mielellään "monikärkiohjus", joka puhuu kaikesta mahdollisesta, esimerkiksi taloudesta.

Soini myös tuskaili puolueensa "nuorten miesten" lyhyttä asialistaa eli pelkkää maahanmuuttoraiteella ajamista.

Kaikissa puolueissa pitäisi oivaltaa maahanmuuton alkavan olla Suomen kannalta niin tärkeä politiikan lohko, että sitä ei saa jättää vain Olli Immosen (ps) kaltaisille kiihkoilijoille. Joka puolueessa pitäisi olla maahanmuuttoasiat läpikotaisin tuntevia poliitikkoja. Maahanmuutto liittyy nimittäin kahteen suureen muutokseen, Suomen väestön vanhenemiseen ja Välimeren alueen siirtolaisvirtoihin. Kummatkin teemat ravistelevat Suomea ja Eurooppaa jo nyt.

Suomessa ei saa käydä niin kuin Ruotsissa, jossa ruotsidemokraatit omivat maahanmuuton ja muut puolueet alkoivat väistellä keskustelua. Ei puhuta ongelmista, joten ei puhuta mahdollisuuksistakaan saati tavoitteista. Normaali poliittinen keskustelu loppuu – ja kielletyltä vaikuttava aihe vain ruokkii epäluuloja.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat