Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläköityneet pörssijohtajat näyttävät huonoa esimerkkiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kolme vuorineuvosta on eläkkeelle jäätyään siirtänyt paperinsa Portugaliin (HS 29. 7.). Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, 62, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen, 61, sekä Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran, 61, ovat siirtäneet kevään aikana kotipaikkansa eri puolille löytöretkeilijöiden maata.

Moni muukin suomalainen uneksii leppoisista eläkepäivistä aurinkoisessa Portugalissa. Vuorineuvoksilla saattaa kuitenkin olla muu syy maastamuuttoon: verovapaus.

Suomen ja Portugalin välisen vanhan verosopimuksen mukaan Suomi ei voi verottaa Portugalissa asuvien yksityissektorilla ansaittuja eläkkeitä, eikä Portugali verota sinne muuttavien eläkkeitä.

HS ei saanut selvitettyä, ovatko vuorineuvokset hakeneet verovapautta.

Vuorineuvosten käyttäytyminen paitsi herättää kateutta myös koettelee monen oikeustajua.

Kesäkuun alkupäivinä Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Matti Alahuhta, Finanssialan keskusliiton puheenjohtaja Reijo Karhinen sekä Koneen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Antti Herlin vetosivat yritysjohtajiin, että nämä pienentäisivät palkkaansa tai antaisivat osan palkastaan hyväntekeväisyyteen.

Itse he aikovat lahjoittaa lähivuosina viisi prosenttia ansioistaan. Tällä he haluavat antaa esimerkkiä ja kannustaa palkansaajia suostumaan yhteiskuntasopimukseen.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) ovat vedonneet johtajiin kohtuuden puolesta.

Kolmen vuorineuvoksen menettely lyö pahasti korville kaikkia niitä vetoomuksia, joilla palkansaajat pyritään saamaan suostumaan yhteiskuntasopimukseen. Sopimuksen sisältönä olisi yksikkötyökustannusten pienentäminen viidellä prosentilla. Se vaatisi paitsi erittäin pieniä palkankorotuksia myös mahdollisesti työajan pidentämistä ilman korvausta.

Viime syksynä työmarkkinajärjestöt pääsivät sovintoon eläkeiän nostamisesta vähitellen niin, että eläkkeen alaikäraja nousee 65 vuoteen.

Suomalaiset ovat jukuripäistä kansaa. Meitä ei johdeta käskemällä vaan esimerkin voimalla. Vuorineuvokset näyttävät yhteisvastuusta huonoa mallia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat