Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi kuntoon karjalanpiirakoilla – Kuka alkaisi tehdä suomalaisia herkkuja tunnetuksi ulkomailla?

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Miten Ruotsissa olisi toimittu?

Kysymys on keskeinen osa suomalaisen journalismin keinovalikoimaa.

Se tuli mieleen, kun näin karjalanpiirakkapyörän Helsingin kesässä. Siis tavarapyörän, josta myytiin karjalanpiirakoita.

Älkää käsittäkö väärin, piirakkapyörä on mainio idea.

Suomelle oireellista on, että vaikka Itä-Suomen herkku levisi koko maahan viimeistään Karjalan evakkojen mukana, sitä on hyödynnetty kaupallisesti aika laimeasti. Eihän piirakka ole edes raskaan vientiteollisuuden valmistama kone.

Kyllä, kaupasta saa toki einespiirakoita. Ne ovat aitoihin piirakoihin verrattuna keskimäärin surkeita.

Ravintolapäiviltä aloittaneen ja kesästä alkaen vakituisesti toimineen piirakkapyörä Carelian Biken piirakat olivat kokeilukerralla tuoreita ja rapeita. Uutta ajattelua edustaa se, että piirakoiden päälle saa munavoin ohella esimerkiksi lohi–avokadolevitettä.

Piirakoita myy kaksikko, jonka tavoitteena on kivijalkaliikkeiden perustaminen. Unelmana – niitä kannattaa olla – on laajentua ulkomaille.

Yksi rukiiseen pikaruokaan erikoistuva yritys ei vielä pelasta Suomea, mutta menestys rakentuu pienistä paloista. Venäjällä muuten paikallisten ruokien ympärille on syntynyt useita isoja pikaruokaketjuja.

Ja Ruotsi siis. Siellä syödään esimerkiksi tuiki tavallisia lihapullia – englanniksi Swedish meatballs. "Ruotsalaista erikoisuutta" saa ympäri maailmaa Ikeoiden ruokaosastoilta.

Näkkileipäkin on brändätty ruotsalaiseksi vientituotteeksi, ja Kallen kaviaarista kuvataan mainoksia Kaliforniassa.

On hyvin vaikea kuvitella, että karjalanpiirakan tapainen herkku olisi jäänyt maailmalla tuntemattomaksi, jos se olisi ruotsalainen.

Ei suomalaisen ruokavientihitin puuttuminen ole tietenkään kenenkään yksittäisen ihmisen vika. Yrittämisen perinne on ollut heikko ja kotimarkkinat pienet. Siksi ulkomaan menestys on ollut kaukainen haave.

Kieltämättä on helpompi nostaa kuukausipalkkaa. Niin teen minäkin. Suomen tulevaisuuden takia toivon kuitenkin piirakkapyörälle menestystä ja seuraajia.

Kalle Silfverberg kalle.silfverberg@hs.fi
Twitter: KSilfverberg
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat