Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haitallisten vieraslajien leviäminen on estettävä

Pääkirjoitus
 
Panu Kunttu

Vieraslajit ovat kasvi-, eläin- tai sienilajeja, jotka ovat siirtyneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Osa lajeista menestyy uusilla alueilla ja leviää tehokkaasti edelleen. Alueiden alkuperäisluonto ei välttämättä pysty sopeutumaan haitalliseksi muodostuviin vieraslajeihin.

Vieraslajit voivat uhata alkuperäisiä lajeja kilpailemalla niiden kanssa samoista resursseista, saalistamalla, levittämällä tauteja ja loisia tai risteytymällä luonnossa näiden lajien kanssa. Näin ne voivat muuttaa kokonaisia ekosysteemejä ja vaikuttaa ekosysteemien tuottamiin hyötyihin. Vieraslajit ovat elinympäristöjen häviämisen jälkeen maailmanlaajuisesti merkittävin uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema Kansallinen vieraslajistrategia valmistui kolme vuotta sitten. Sen mukaan Suomessa on 157 haittaa aiheuttavaa vieraslajia ja 123 tarkkailua vaativaa tai paikallisesti haitallista vieraslajia.

Uusia vieraslajeja todetaan Suomessa vuosittain. Vieraslajistrategiassa määritetään ne toimet, joilla vieraslajeja torjutaan ja seurataan valtakunnallisesti. Suurin ongelma on se, ettei vieraslajien torjunnasta vastaavien ministeriöiden budjeteissa ole osoitettu varoja strategian toteuttamiseen. Resurssien puuttuessa asiassa ei päästä eteenpäin.

Monet haitalliset vieraskasvilajit kasvavat rannoilla, niityillä, pientareilla ja lehdoissa. Nämä ovat erityisen arvokkaita elinympäristöjä. Vieraskasvit kasvavat nopeasti ja peittävät alleen alkuperäiset, usein vain tietyssä ympäristössä kasvavat lajit.

Jos tilanteeseen ei puututa, muut lajit häviävät tämän vääristyneen kilpailun seurauksena. Jo nyt vieraslajit uhkaavat monia uhanalaisia eliölajejamme, ja ilmastonmuutoksen seurauksena vieraslajien leviäminen ja lisääntyminen kiihtyy. Torjunnalla on kiire, sillä vieraslajien hävittäminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi ja kalliimmaksi.

Kasvilajeista haitallisimpia alkuperäiselle lajistolle ovat kurtturuusu, jätti- ja japanintatar, jättipalsami, jättiputki, viitapihlaja-angervo ja lupiini. Nämä kaikki ovat suosittuja istutuskasveja.

Puutarhaharrastuksen ja koristeistutusten suosion kasvu on lisännyt vierasperäisten kasvilajien käyttöä. Ne leviävät istutuspaikalta luontoon joko kasvullisesti tai siementen välityksellä. Myös puutarhajätteen huolimaton käsittely levittää niitä luontoon. Puutarhajätettä ei saisi koskaan viedä metsään tai joutomaille, vaan se tulisi käsitellä paikan päällä tai viedä jäteasemalle.

Vieraslajien torjunnassa avainasemassa on riittävän rahoituksen lisäksi lainsäädännön kehittäminen. Uusi vieraslajilaki on parhaillaan valmisteltavana.

Laissa tulee kieltää haitallisten vieraskasvilajien myynti ja käyttö. Lain on myös velvoitettava maanomistaja hävittämään pihan tai puutarhan ulkopuolella olevat haitallisten vieraslajien kasvustot. Lisäksi ympäristöviranomaisille on taattava riittävät resurssit uuden lain valvontaan sekä vieraslajien torjunnan koordinointiin ja neuvontaan.

Vieraslajit aiheuttavat myös mittavaa taloudellista ja sosiaalista haittaa. On arvioitu, että Euroopassa vieraslajien aiheuttamat kustannukset ovat vuosittain 12,5 miljardia euroa. Summa koostuu muun muassa maa-, metsä- ja kalatalouden menetyksistä.

Suomessa tunnetaan yli sata maa- ja metsätalouden vieraslajia. Vieraslajien Suomessa aiheuttamista kustannuksista ei ole tarkkaa tietoa, mutta niiden arvellaan olevan jopa satoja miljoonia euroja vuodessa.

Kokonaisiin ekosysteemeihin kohdistuvat muutokset ovat korvaamattoman suuria. Niitä aiheuttavat esimerkiksi vesirutto, kurtturuusu ja monet vierasperäiset metsien kasvintuhoojat. Selvä sosiaalinen haitta on esimerkiksi uimarantojen ja uimavesien umpeenkasvu.

Tietoa vieraslajien haitoista ja torjunnasta on riittävästi – nyt on toimien aika. Vieraslajien torjunnassa tarvitaan julkishallinnon, kansalaisten sekä puutarha- ja viherrakentamisalan ammattilaisten yhteistyötä.

Tärkeintä on välittömästi lopettaa haitalliseksi luokiteltujen kasvien käyttö pihoilla, puistoissa ja teiden varsilla. Vieraslajiesiintymät tulisi pikaisesti korvata haitattomilla kasvilajeilla. Vaihtoehtoja löytyy myös Suomen luontaisesta kasvilajistosta.

Panu Kunttu
Kirjoittaja on biologi ja metsäekologian tutkija Itä-Suomen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat