Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin suosio vaivaa republikaaneja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain republikaanien piirissä alkaa näkyä jo hermostumisen merkkejä, kun kiinteistösijoittamisella miljardööriksi noussut Donald Trump kasvattaa suosiotaan puolueen mahdollisena presidenttiehdokkaana. Maan presidentinvaalit pidetään ensi vuonna.

Sunnuntaina julkaistussa televisiokanava CNN:n kannatuskyselyssä Trump oli republikaanien ja republikaaneihin kallellaan olevien ykkössuosikki 18 prosentin kannatuksella. Puolueen todennäköisenä ehdokkaana kauan pidetty Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush sai 15 prosentin kannatuksen. Kolmanneksi suosituin oli Wisconsinin kuvernööri Scott Walker 10 prosentin kannatuksella.

Trump on hallinnut mediatilaa siitä asti, kun hän kesäkuussa ilmoitti pyrkivänsä republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Siinä on auttanut Trumpin hyökkäävä puhetyyli. Hän on jo ehtinyt pilkata Vietnamin sodan sankarina pidettyä senaattoria John McCainia siitä, että tämä jäi sotavangiksi, kutsunut meksikolaissiirtolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi sekä kertonut yhden vastaehdokkaansa, republikaanisenaattori Lindsey Grahamin, henkilökohtaisen matkapuhelinnumeron julkisuuteen.

Trumpin suosioon näyttää vaikuttavan erityisesti kaksi asiaa. Latinalaisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntautuva siirtolaisuus on polttava aihe, ja Trumpin tiukka linja näyttää uppoavan osaan kansasta. Toisekseen miljardööri Trump on korostanut vaurauttaan ja antanut ymmärtää sen takaavan riippumattomuuden lahjoittajista ja tehottomaksi pilkkaamastaan poliittisesta eliitistä.

Poliittisen eliitin arvostelu on jo jonkin aikaa ollut helppo tapa kerätä suosiota. Nyt siinä on kuitenkin uusi merkittävä lisäseikka. Ensi vuoden vaalien todennäköisimpinä kilpakumppaneina on pidetty republikaanien Jeb Bushia ja demokraattien Hillary Clintonia. Se on monelle periaatteellinen ongelma, sillä Bush on yhden entisen presidentin poika ja toisen veli, Clinton taas entisen presidentin vaimo.

Republikaanien kannalta Trumpin kovat puheet latinosiirtolaisista ovat vähänkään pidemmällä aikavälillä hyvin ongelmallisia, mikä tiedetään puolueessa. Puolue on yrittänyt lähestyä tärkeää ja kasvavaa äänestäjäryhmää sen jälkeen, kun latinot äänestivät vuoden 2012 presidentinvaaleissa pääsääntöisesti demokraattipresidentti Barack Obamaa. Nyt työ uhkaa valua hiekkaan Trumpin puheiden vuoksi.

Poliittisesta jakaantumisesta huolimatta vaalit voitetaan poliittisen keskustan tuella, ei äärilinjan mielipiteillä. Trump on kantoja tiukasti jakava henkilö, jota osa arvostaa mutta valtaosa ei voi sietää. Puolueelle sellainen ehdokas on ongelmallinen.

Republikaaneille Trump on uhka myös siinä tapauksessa, ettei häntä valita puolueen ehdokkaaksi. Trump on näet vihjaillut mahdollisuudesta pyrkiä presidentiksi niin sanottuna riippumattomana ehdokkaana. Kahden ison puolueen ulkopuolisella ehdokkaalla on heikot mahdollisuudet tulla valituksi, mutta hän syö helposti ääniä siltä ehdokkaalta, jota lähempänä hän on poliittisesti. Osa republikaaneista pelkää Trumpin voivan viedä puolueelta jo lähes varmana pidetyn voiton ja vaatii ehdokkaita sitoutumaan siihen, etteivät nämä ryhdy riippumattomiksi ehdokkaiksi.

Yhdysvalloissa jo oman puolueen ehdokkaaksi pyrkiminen on maraton, eikä republikaanien kisa ole kunnolla vielä alkanut. Trumpinkin suosio muuttunee, kun esimerkiksi ehdokkaiden väittelyt alkavat. Joku hänen suustaan päässyt sammakko voi myös helposti osoittautua kohtalokkaaksi haaveille.

Demokraateilla asetelma on selkeämpi. Clintonia kannatti 59 prosenttia demokraateista ja demokraatteihin kallellaan olevista. Pohjoismaista mallia ihailevaa sosialistia Bernard Sandersia suosi 19 prosenttia. Clintonin riesana on kuitenkin sähköpostiskandaali, kun hän ulkoministerinä käytti omaa, huonosti suojattua sähköpostiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat