Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus on kokeilun arvoinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) haluamalle yhteiskuntasopimukselle näyttää käyvän kuten työmarkkinasopimuksille yleensäkin: aikataulu venyy. Hallituksen piti tiedottaa prosessin etenemisestä eilen torstaina, mutta jatkosuunnitelmien esittely siirtyi maanantaihin. Alun perinkin asiasta piti lähettää torstaina vain lyhyt tiedote.

Maanantaina Sipilä tapaa työmarkkinajohtajat ja pitää sen jälkeen tiedotustilaisuuden. Silloinkaan tuskin kuullaan muuta kuin jatkoaikataulu ja tavoite: suhteellisen hintakilpailukyvyn parantaminen. Siihen pyritään pienentämällä yksikkötyökustannuksia.

Hallitusohjelmassa sanotaan hyvin ykskantaan, että nimenomaan hallitus tekee esityksen toimista, joilla yksikkötyökustannuksia pienennettäisiin vähintään viisi prosenttia. Ohjelmassa sanotaan myös, että hallitus odottaa osapuolten sitoutuvan sopimukseen kattavasti elokuun 21. päivään mennessä.

Hallitusohjelmasta sai siis sen käsityksen, että hallitus tekee esityksensä ja työmarkkinajärjestöillä on kolme viikkoa aikaa harkita asiaa: ota tai jätä. Jos työmarkkinajärjestöt päättäisivät hylätä hallituksen ehdotuksen, verohelpotukset jäisivät saamatta ja julkisia menoja karsittaisiin vielä lisää.

Kesän aikana tilanne on kuitenkin muuttunut niin, että hallitus neuvottelee työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen asialistasta. Neuvottelut alkavat maanantaina. Elokuun 21. päivänä työmarkkinajärjestöjen hallitukset kokoontuvat tahoilleen päättämään, onko sopimusluonnos hyväksyttävissä. Silloin siis tiedettäisiin vasta sopimuksessa käsiteltävät asiat.

Hallitus alkaa ilmeisesti päästä jyvälle työmarkkinoiden toiminnan logiikasta. Tähän saakka hallitukselle – varsinkin päähallituspuolue keskustalle ja perussuomalaisille – työmarkkinat ovat olleet vieras yhteiskunnan alue.

Alun perin Sipilä tavoitteli yhteiskuntasopimuksella vähintään viiden prosentin tuottavuusloikkaa. Sellaista ei Suomessa ole nähty sitten it-buumin.

Silloin tuottavuus lisääntyi suurin harppauksin, koska tietokoneiden kapasiteetti kasvoi vauhdikkaasti: jokainen uusi tietokonesukupolvi oli tuplaten niin tehokas kuin edellinen.

Tuottavuusloikka lieveni sitten hallitusohjelmassa yksikkötyökustannusten pienenemiseksi viidellä prosentilla. Talouselämä-lehden verkkosivujen (29. 7.) mukaan myös tuo tavoite on lieventynyt kesän aikana: nyt puhutaan suhteellisen hintakilpailukyvyn parantamisesta tärkeimpiin kilpailijamaihin kuten Saksaan ja Ruotsiin verrattuna. Se onkin huomattavasti helpommin saavutettavissa oleva tavoite kuin pelkkä yksikkötyökustannusten pienentäminen.

Kilpailijamaista Saksassa metalliteollisuuden palkat nousevat tänä vuonna 3,4 prosenttia. Suomessa työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden korotukset ovat 16 euroa kuukaudessa tai 0,43 prosenttia.

Yksikkötyökustannusten pienentämiseksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ajanut vuosityöajan pidentämistä sadalla tunnilla ilman vastaavaa korotusta palkkoihin. Palkansaajajärjestöt ovat monta kertaa tyrmänneet ehdotuksen.

Samalla kun yhteiskuntasopimuksen päämäärä on selkiytynyt ja muuttunut realistisemmaksi, mahdollisuudet sopimuksen onnistumiseen ovat parantuneet huomattavasti. Sopimus on yhä vaikea saavuttaa, mutta päämäärä on tavoittelemisen arvoinen – sekä työllisyyden että kansantalouden kannalta.

Jos vientiteollisuuden kilpailukyky paranee ja vienti alkaa vetää sopimuksen avulla, se poikii suomalaisille lisää työtä ja työpaikkoja. Kansantalouden yhteenlaskettu ostovoima ja myös verotulot kasvavat, jolloin myös julkisen talouden tasapaino kohentuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat