Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malesialaiskoneen tuhosta on tullut surullinen kiista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Näyttää siltä, ettei syyllisiä malesialaisen lentokoneen ampumiseen alas viime vuoden heinäkuussa saada ikinä kiistatta selville.

Tämä pelko vahvistui keskiviikkona, kun Venäjä esti YK:n turvallisuusneuvostossa tapausta selvittävän YK:n alaisen erikoistuomioistuimen perustamisen. Venäjän vastustus oli odotettua. Tuomioistuinta ehdottaneet Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina ilmoittivatkin jo pohtivansa vaihtoehtoa saadakseen epäillyt aikanaan oikeuteen.

Ainakin nyt näyttää todennäköiseltä, että turmasta jää elämään eri versioita. Valitettavasti se näyttää olevan Venäjän ääneen lausumaton tavoite.

Länsimaat ja Ukraina ovat syyttäneet Venäjän tukemia Itä-Ukrainan kapinallisia malesialaiskoneen tuhoamisesta venäläisellä Buk-ilmatorjuntaohjuksella – mahdollisesti vahingossa. Venäjä, joka kiistää aseellisen tukensa kapinallisille, on tarjonnut muita selityksiä, joiden mukaan syyllisiä ovat Ukrainan joukot.

Tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kuvamateriaalia analysoiva kansalaisryhmä Bellingcat on kuitenkin julkaissut mielenkiintoisia yksityiskohtia tapauksesta jo lähes vuoden ajan. Analyysi todistaa melko aukottomasti, että neljällä ohjuksella varustettu Buk-lavetti tuotiin Donetskista lähelle turmapaikkaa ennen ampumista.

Hollantilaisen tutkimusryhmän raportti on määrä julkaista lokakuussa. Torstaina yhdysvaltalainen televisiokanava CNN julkaisi tietovuotoja, joiden mukaan raportti osoittaisi kapinalliset syyllisiksi. Hollanti on asiassa aktiivinen, sillä turman 298:sta uhrista iso osa oli hollantilaisia.

Venäjä on syyttänyt lännen tutkijoita puolueellisiksi. Maan YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin sanoi Venäjän olevan ainoa maa, joka toimii tapauksessa avoimesti. Tšurkinin mukaan Venäjä on esimerkiksi jakanut hollantilaistutkijoille satelliittitietoja turmasta. Lännessä niiden oikeellisuus on kuitenkin kyseenalaistettu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut tuomioistuimen perustamista "ennenaikaiseksi", kun tutkintakin on kesken. Länsi on vastannut näin toimitun ennenkin, esimerkiksi entisen Jugoslavian sotarikosten selvittämisessä.

Kiista on surullinen. Omaisilla ja koko kansainvälisellä yhteisöllä on oikeus tietää totuus terroriteosta, jollainen koneen ampuminen alas oli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat