Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinin vastaehdokas puhdistaisi ilmaa

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Monikulttuurisuutta puolustavien tiistainen mielenosoitus Helsingin Kansalaistorilla taisi karata käsistä.

Sijaiskärsijäksi joutui perussuomalaisten paperilehden ja verkkolehden päätoimittaja Matias Turkkila, joka ei saanut ääntään kuuluviin mielenosoittajien mylvinnän alta.

Turkkila itsekin tosin lasketaan maahanmuuttokriittisiin: hän on Hommaforumin perustajajäseniä ja Suomen Sisu -yhdistyksen entinen varapuheenjohtaja. Silti: tapoihin kuuluu, että toisen annetaan sanoa asiansa.

Sanottakoon varmuuden vuoksi, että olen monikulttuurisuuden puolustaja, jos pitää valita joko tai. Mutta harvoin asiat ovat mustavalkoisia. Yleensä ne sijoittuvat harmaalle vyöhykkeelle.

Sekä suvaitsevaisten että muukalaisvastaisten kannattaisi tutustua yhteiskuntafilosofi John Rawlsin pohdintaan vapausperiaatteesta. Sen mukaan kaikilla tulee olla mahdollisimman paljon vapauksia – kuitenkin niin, etteivät ne rajoita toisten ihmisten samoja vapauksia.

Kansanedustaja Olli Immonen (ps) silotteli sanomisiaan vasta, kun kohu kasvoi tarpeeksi suureksi. Kohun nostattaneen kirjoituksen jälkeen Immonen julkaisi toisen. Siinä hän arveli puolueen enemmistön olevan hänen kanssaan samaa mieltä "nykyisestä puolueemme puheenjohtajasta huolimatta". Immonen ei siis selvästikään ole tyytyväinen Timo Soinin linjaan.

Sen kerran kun Soini kommentoi kohua julkisesti (IS 28. 7.), hänellä oli omalle väelleen pedagoginen viesti: häntä ei kannata huutaa ratkomaan joka kiistaa. Puolueen on aika kasvaa aikuiseksi.

Viikon päästä pidettävässä perussuomalaisten puoluekokouksessa Soini tarvitsisi vastaehdokkaan kilpailemaan puheenjohtajan paikasta. Soinin voitto olisi tietenkin varma, mutta sillä hän saisi osoitettua puolueen kapinahenkisille jäsenille, millainen painoarvo heillä on.

Joka tapauksessa reipas äänestys ainakin puhdistaisi ilmaa.

Soini on joutunut taiteilemaan perussuomalaisten maahanmuuttovastaisen siiven ja maltillisen enemmistön välillä jo monta vuotta. Saattaa kuitenkin olla osin Soinin ansiota, että ääriliikkeet eivät ole rantautuneet Suomeen. "Niin kauan kuin minä pidän tämän tällaisena, tänne ei synny tilaa muille", hän sanoi vuoden 2007 eduskuntavaalien alla perussuomalaisten silloisesta maahanmuuttokriittisestä linjasta (HS 27. 2. 2007).

Alkaakohan puolue lipsua Soinin käsistä?

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat