Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mullah Omarin kuolema nosti Afganistanin taas huoleksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Äärijärjestö Talebanin perustajan mullah Omarin kuolemasta on raportoitu usein, mutta tällä viikolla julki tulleet tiedot näyttävät pitävän paikkansa. Uutistoimistojen mukaan myös Taleban on vahvistanut kuoleman ja valinnut Omarille seuraajaksi Akhtar Mohammad Mansourin.

Omarin kuolemalla on suuri merkitys, sillä hänen ansiostaan Taleban on pysynyt suhteellisen yhtenäisenä joukkona. Omar onnistui säilyttämään arvovaltansa myös sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti Talebanin Afganistanin johdosta vuonna 2001.

Yhdysvallat syytti Talebania terroristien ja erityisesti terroristijohtaja Osama bin Ladenin suojelusta Talebanin vuonna 1996 alkaneella valtakaudella. Liike oli perustettu vain vähän aiemmin, mutta se sai nopeasti tukea korruptioon ja sotimiseen kyllästyneiltä afganistanilaisilta, jotka tuskin olivat varautuneet Talebanin ankaraan vallankäyttöön.

Ei ole lainkaan selvää, että Taleban pysyy edes kohtalaisen yhtenäisenä, vaikka Mansourin tukijat korostavat uuden johtajan valinnan olleen yksimielinen. Liike voi olla isoissakin vaikeuksissa. Valitettavasti äärijärjestöjen ongelmista tulee usein muidenkin ongelmia.

Viime aikoina Talebanin sisällä on arveltu olevan erimielisyyksiä järjestön linjasta. Osa taistelijoista on siirtynyt toiseen äärijärjestöön Isisiin, joka on vahvistanut asemaansa Afganistanissa. Hajaannus voi lisääntyä, sillä Talebanin johdon valehtelu loukkaa varmasti osaa taistelijoista. Johto on antanut julkilausumia Omarin nimissä, vaikka tämä on ilmeisesti ollut kuolleena vuodesta 2013.

Tällä voi olla vaikutusta myös alkamaisillaan oleviin rauhanneuvotteluihin Talebanin ja Afganistanin hallituksen välillä. Talebania pitkään tukenut Pakistan on painostanut liikettä neuvotteluihin, mikä voi olla uuden johdon kanssa aiempaa helpompaa. Rivijäsenten tuki neuvotteluille voi kuitenkin vähentyä entisestään, kun näyttää siltä, ettei Omar aiemmasta poiketen voinutkaan kannattaa neuvotteluja – koska oli kuollut.

Lännessä Afganistan on haluttu unohtaa, kun pääosa läntisistä joukoista vetäytyi maasta viime vuoden lopulla. Sitä ennenkin keskustelu pyöri vetäytymisen ympärillä.

Nyt Afganistan saattaa taas palata päänsäryksi – erityisesti, jos Isis alkaa voimistua siellä selvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat