Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokra-asuntoja tarvitaan kipeästi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Asuntopolitiikka on epäonnistunut surkeasti etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa tarvitaan kipeästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Helsingissä hinnat ovat kovaa vauhtia karkaamassa tavallisen palkansaajan käsistä – opiskelijoista puhumattakaan. Pulaa on etenkin pienistä vuokra-asunnoista, joita suurin osa pääkaupunkiin asumaan mielivä kaipaisi (HS 30. 7.).

Ratkaisu on yksinkertainen: lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Toteutus onkin sitten monimutkaisempi asia.

Hallitus toisensa jälkeen lupaa panna tuulemaan asuntopolitiikassa ja edistää kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa. Asuntoja on kuitenkin rakennettu viime vuosina niukasti – paljon vähemmän kuin kunnat ja valtio ovat sopineet. Asuntojen vähyys puolestaan kasvattaa vuokria.

Asuntoja varten tarvitaan tontteja. Niistä vastaavat kunnat, jotka päättävät, kuinka paljon maata ohjataan vuokrakohteille. Tähän on puututtu valtion ja Helsingin seudun kuntien maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksessa, jonka mukaan valtio antaa rahaa liikenneinvestointeihin ja kuntien tulee vastineeksi kaavoittaa tontteja joukkoliikenteen reittien varrelle.

Helsingin seudun tavoite on 12 000–13 000 asuntoa vuosittain. Niistä viidenneksen eli 2 500 asunnon tulee olla valtion tukemia vuokra-asuntoja. Tavoite ei ole toteutunut. Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Ara on myöntänyt tänä vuonna pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa rahoituksen noin 900 vuokra-asunnolle.

Tontit eivät yksin riitä. Jonkun pitää rakentaa niille taloja. Nyt normaaleja vuokra-asuntoja tekevät lähinnä kuntien omat vuokrataloyhtiöt, mutta muita hankkeet eivät enää kiinnosta. Entiset yleishyödylliset toimijat VVO ja Sato ovat muuttuneet asuntosijoittajiksi.

Aran myöntämän pitkän korkotuen rahoituksen asunnoissa vuokrat pysyvät kurissa, koska valtio sallii vain pienen tuoton. Rakennuttajia rahoitusmalli ei kiinnosta, koska asunto on pidettävä vuokrakäytössä 40 vuotta. Vuokria säädellään yhtä kauan. Nyt rajoitusaikaa ollaankin lyhentämässä: Juha Sipilän (kesk) hallitus tavoittelee asuntotuotannon lisäämistä muun muassa sillä, että vuokra-asuntojen rakentamiseen luodaan uusi, nykyistä vähemmän rajoituksia sisältävä kymmenen vuoden malli.

Rakentaminen voi saada vauhtia määräysten lieventämisestä, mutta säätelyäkin tarvitaan, jotta tuettujen asuntojen vuokrat eivät nouse pilviin. Täytyy myös seurata, tuottaako tuotantotuen uudistus kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Aiemman kokeilun aikana näin ei käynyt.

Vuokra-asunto-ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista pelkästään julkisten toimien avulla. Rinnalle tarvitaan uusia toimijoita. Toistaiseksi käyttämätön keino on houkutella nykyistä enemmän kotitalouksia mukaan vuokra-asuntomarkkinoille. Monella suomalaisella olisi mahdollisuus hankkia yksiö tai kaksio ja panna se vuokralle. Valtio voisi miettiä myös erilaisia kannustimia.

Tavalliset kotitaloudet miettivät sijoituksiaan huolellisesti, joten äärimmäisyyksiin – isolla velalla hankittuun sijoitusasuntoon – ne tuskin sortuvat. Yksityiset vuokranantajat eivät ole tähänkään saakka ottaneet paljon velkaa sijoitusasunnon ostamiseen.

Kaiken kaikkiaan tarvitaan pitkäjänteistä, kärsivällistä ja ennustettavaa vuokra-asuntopolitiikkaa. Tukijärjestelmät eivät saa muuttua jatkuvasti. Ennen kaikkea pitää huolehtia siitä, että uusia asuntoja – sekä vuokra- että omistusasuntoja – ylipäätään rakennetaan. Nyt uudistuotanto ei ole odotuksista huolimatta käynnistynyt.

Vuokrat täytyy saada sellaiselle tasolle, että ihmisille taataan aito mahdollisuus valita vuokra-asumisen ja omistusasumisen välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat