Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsät pursuavat superfoodia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nyt kannattaa mennä metsiin. Ne pursuavat marjoja. Erityisesti mustikan sadosta on tulossa mainio, sillä viileä ja kostea alkukesä on kypsyttänyt marjat muhkeiksi. Pääsato on juuri nyt kypsymässä Etelä- ja Keski-Suomessa, ja pohjoisessakin mustikat sinistyvät näinä aikoina. Hillasadosta on tulossa kohtalaisen hyvä, vaikka pohjoisessa osa marjoista on kärsinyt kylmävaurioista.

Puolukkakin kukkii runsaasti, joten satoisia metsäretkiä riittää pitkälle syksyyn.

Marjoja riittää Suomen metsissä ja soilla. Vuosittainen marjasato on yli 500 miljoonaa kiloa, eli jokaiselle suomalaiselle riittäisi lähes sata kiloa poimittavaa. Talteen saadaan vain kymmenesosa marjoista, 50 miljoonaa kiloa. Loput jäävät metsän eläimille.

Marjametsässä voi kerätä terveyttä ja makuelämyksiä. Jos tomaatit ja kurkut ovat menettäneet arominsa tehoviljelyssä, mustikat, vadelmat ja hillat ovat herkkua – vieläpä ilmaista.

Luonnonmarjat ovat todellisia terveystuotteita, superfoodia. Ne ovat vähäkalorisia ja sisältävät runsaasti vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Marjat ovat myös luonnon omia rohtoja: esimerkiksi puolukka ja karpalo auttavat virtsatievaivoihin, ja mustikka on hyväksi rasittuneille silmille. Maastossa tarpominen on myös tehokasta liikuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat