Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talouskehitys on kuin "Murheellisten laulujen maa" -laulusta

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Tilastokeskus julkisti kuluneella viikolla heinäkuun kuluttajabarometrin, jonka viesti ei varmaan kohottanut kenenkään mielialaa. Talvella kasvuun kääntynyt kuluttajien luottamus on vähentynyt selvästi jo toukokuusta lähtien. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta ovat kauniisti sanottuna varovaiset, ja yleistä työllisyystilannetta koskevat odotukset ovat synkät.

Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti vastaavat yritysten luottamusindikaattorit. Tunnelmat olivat yhtä vaisut: odotukset "pysyttelivät kokonaisuutena varsin heikoissa lukemissa, eikä selvää käännettä parempaan tapahtunut vieläkään", EK luonnehti tulosta.

Suomen talous ei ole kasvanut kolmeen vuoteen, ja ennusteet tälle vuodelle osoittavat enintään marginaalista, prosentin kymmenysten värähdystä kasvun puolelle. Sekin on yhä lunastamatta, sillä alkuvuodesta talous vielä kutistui.

Talouden tilastot ja indikaattorit ovat kuin kuluvan kesän lämpötilaluvut: poikkeama pitkän ajan keskiarvoista on merkittävä ja miinusmerkkinen. Työttömyysluvut ja -ennusteet puolestaan käyttäytyvät vähän kuin sadetilastot: työttömyysaste oli huhti–kesäkuussa yli prosenttiyksikön suurempi kuin vuosi sitten. Valtiovarainministeriö ennustaa työttömyysasteen kasvavan tänä vuonna selvästi.

Tästäkin huolimatta oli hämmentävää lukea uutinen, jonka mukaan kolea ja kostea kesä yhdistettynä pelkoon syksyllä alkavista yt-neuvotteluista on saattanut johtaa kesälomien aikana monen alkoholiongelman kehittymiseen (HS 30. 7.).

Yleensä lomailijoiden alkoholinkäytöstä nimittäin huolestutaan hellekesinä, jolloin houkutus läträtä kylmien juomien kanssa mökin tai ravintolan terassilla on suuri. Viime kädessä ilmiö palautuu klassikkokysymykseen, miksi Jeppe juo.

Vaihteleva sää tai synkät talousuutisetkaan eivät välttämättä ole useimmille hyvä syy juopotteluun, mutta alakuloiseksi niistä voi aiheellisesti tulla.

Uutista lukiessani päässäni alkoi soida Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa. "Kun työnvälityksestä työtä ei saa / hälle kohtalon koura juottaa väkijuomaa", lauletaan klassikkoballadissa.

Laulun sanat tuntuvat sopivan Suomen viime vuosien talouskehitykseen ja lähiaikojen näkymiin. Lauletaanhan siinä katajaisesta kansasta, "jonka lauluissa hukkuvat elämän valttikortit / ja kiinni pysyvät taivaan portit / Einari Epätoivosta ne kertovat".

Kimmo Pietinen kimmo.pietinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat