Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei kannata ajatella, ettei viisikymppinen kelpaa töihin

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Tunnelmat työmarkkinoilla ovat viime vuosina olleet yhtä viileät kuin tämän kesän lomasää. Suuryritykset ovat kertoneet laajoista irtisanomisista. Työttömyys on kasvanut hyytäviin lukemiin.

Jokainen suomalainen tuntee varmasti jonkun, joka on menettänyt työpaikkansa viiden lamavuoden aikana.

Minä tunnen useita. Moni heistä on ollut viidenkympin korvilla tai selvästi ylikin. Siis siinä työuran kannalta kammottavassa iässä, jossa eläkkeestä on aivan liian aikaista haaveilla ja jossa työhönottajien kiinnostus alkaa olla hyvin haaleaa. Tai näin ainakin väitetään.

Olen nimittäin nähnyt myös monta onnellista tarinaa siitä, miten viisikymppiset ovat työllistyneet uudelleen.

Yksi tuttava hakeutui heti viestintäalan töistä työttömäksi jouduttuaan vapaaehtoistöihin järjestöihin. Ennen pitkää hän pääsi työvoimatoimiston kautta palkattomaan harjoittelupaikkaan ja toiseenkin. Sitten tärppäsi. Harjoittelu muuttui vakituiseksi ja palkalliseksi oman alan työksi.

Toinen, rahoitusalalla työskennellyt tuttu löysi sijaisuuden omalta alaltaan, tosin aiempaa pienemmällä palkalla ja asiakaspalvelusta. Määräaikaisia sopimuksia on riittänyt jo pariksi vuodeksi.

Kolmas tuttava kouluttautui kokonaan uudelle alalle ja sai vakinaisen työpaikan heti alle vuoden kestäneen koulutuksen jälkeen. Neljäs viidenkympin ylittänyt sai kutsun uuteen työpaikkaan melkein heti irtisanomisuutisen jälkeen.

Mikä näitä ihmisiä yhdistää? Kaikki ovat suhtautuneet tulevaan ennakkoluulottomasti ja olleet valmiita hyväksymään pienemmän palkan tai aseman. He ovat myös ryhtyneet toimeen heti, vaikka ansiosidonnaisen turvin olisi voinut keskittyä vetämään henkeä sohvalla.

Olen kuullut myös tarinoita ihmisistä, jotka hakevat jääräpäisesti vain entisenkaltaista asemaa ja ansiotasoa, vaikka kymmenet hakemukset eivät ole tuottaneet tulosta. Kun irtisanomispaketti ja ansiosidonnainen ovat juosseet loppuun, työn löytäminen on jo hyvin vaikeaa. Jotkut kutsuvat itseään konsultiksi, vaikka kitkuttavat vuodesta toiseen tuloilla, joilla kukaan ei suostuisi palkkatöihin.

Ei siis kannata ajatella, ettei viisikymppinen kelpaa, mutta ei kannata myöskään ajatella, että viisikymppisellä työttömällä olisi erityisen helppoa. Polkuja ja vaihtoehtoja on silti monia. Ainakin kannattaa marssia työvoimatoimistoon ja ottaa vastaan kaikki apu, mitä siellä on tarjolla. Joskus vähäkin apu voi ratkaista kaiken.

Anni Lassila anni.lassila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan
ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat