Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risteilyalukset tuuppaavat yhä viemärijätettä Itämereen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Laura Oja
Levää Helsingin ja Espoon edustalla heinäkuussa 2014. Kesällä risteilyalusten mereen laskemien jätevesien sisältämät ravinteet ovat suoraan levien käytössä.
Levää Helsingin ja Espoon edustalla heinäkuussa 2014. Kesällä risteilyalusten mereen laskemien jätevesien sisältämät ravinteet ovat suoraan levien käytössä. Kuva: Laura Oja

Helsingin satamiin lipuu nyt toinen toistaan suurempia risteilyaluksia. Ne tuovat mukanaan satojatuhansia turisteja, jotka jättävät seudulle kymmeniä miljoonia euroja. Itämereen turistit jättävät muutakin, sillä vain kolmannes Itämerellä seilaavista risteilijöistä jättää jätevetensä satamiin. Peräti 70 prosenttia aluksista tuuppaa viemärijätteet mereen.

Itämeren satamissa vieraili noin 2 300 risteilijää ja lähes neljä miljoonaa risteilyvierasta vuonna 2012. Vaikka laivojen rehevöittävä vaikutus koko Itämeren kannalta on pieni, yksittäisinä kuormittajina ne ovat isoja. Aluksissa voi olla tuhansia matkustajia. Kesällä jätevesien sisältämät ravinteet ovat suoraan levien käytössä.

Kansainvälisen liikenteen alukset saavat tyhjentää käsittelemättömiä jätevesiä mereen noin 22 kilometrin ja käsiteltyjä viiden kilometrin etäisyydellä rannikosta. Jätevesiä puhdistetaan laivoilla, mutta ympäristönsuojelullista merkitystä laivapuhdistamoilla ei juuri ole, sillä ne eivät poista ravinteita tehokkaasti.

Etenkin Suomi ja Ruotsi ovat ajaneet alusjätevesikieltoa Itämerelle. Rantavaltiot olivatkin hakemassa kieltoa kansainväliseltä merenkulkujärjestöltä IMO:lta, mutta asia kaatui Venäjän vastustukseen.

Kiellolla olisi iso periaatteellinen merkitys. Ei ole tasapuolista, että huviveneilijöille on asetettu tiukat rajat mutta isot laivat saavat laskea jätevetensä puhdistamattomina mereen.

Helsingin satamissa vierailee vuosittain noin 250 risteilyalusta. Kaikissa laitureissa on jätevesijärjestelmät, eikä aluksilta peritä erillistä jätevesimaksua. Tämä on auttanut, sillä nykyisin jopa 70 prosenttia Helsingissä käyvistä aluksista jättää jätevetensä satamaan.

Vastaanottokapasiteettia on muissakin Itämeren satamissa. Silti risteilyvarustamot jatkavat nykyisellä linjalla.

Kun ympäristöjärjestö WWF kysyi keväällä laivayhtiöiltä, jättävätkö ne jätevedet satamiin, suurin osa lauttayhtiöistä sitoutui mutta yli 30 risteilyvarustamosta vain yksi.

On käsittämätöntä, että varustamot toimivat vasta pakon edessä, vaikka ympäristöystävällisyys on niille imagokysymys. Helsingissä markkinointi on auttanut. Kampanjoinnille olisi tilaa muuallakin. Ehkä toimiva ratkaisu on myös WWF:n julkaisema lista varustamoista, jotka ovat sitoutuneet lopettamaan päästöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat