Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erimielinen euroalue hakee suuntaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Neuvottelut Kreikan uudesta 86 miljardin euron tukiohjelmasta ovat alkaneet vaivalloisesti. Velkojien eli EU:n komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n edustajat ovat saapuneet Ateenaan. Uusin käänne on kuitenkin se, että IMF empii Kreikan lainoittamista.

Kriisistä kriisiin – niissä merkeissä ovat menneet euroalueen viime vuodet, eikä tämä kesä näytä olevan poikkeus.

Silti, yhteisen kriisinhoidon lisäksi, euromaat ovat pystyneet viime vuosina sopimaan merkittävistä uudistuksista estääkseen tulevia ongelmia: on muun muassa lisätty talouspolitiikan yhteensovitusta ja perustettu yhteinen pankkiunioni.

Euromaiden oli tarkoitus käsitellä jatkoaskelia tästä eteenpäin jo kesäkuun huippukokouksessaan, mutta Kreikan kriisi tuli väliin. Uusi yritys on edessä syksyllä. Pohjana käsittelylle on viiden EU-instituution puheenjohtajan kesäkuun lopussa julkaisema linjapaperi, jossa talous- ja rahaliittoa tuupataan eteenpäin osittain varsin kunnianhimoisella aikataululla.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin johdolla laaditussa paperissa hahmotellaan etenemistä kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa jo seuraavien kahden vuoden aikana talouspolitiikan yhtenäistämistä lisättäisiin ja pankkiunionia täydennettäisiin yhteisellä eurooppalaisella talletussuojarahastolla.

Sen jälkeen siirryttäisiin kohti kakkosvaihetta, joka alkaisi vuonna 2017 ja sisältäisi jo huomattavasti laajempia uudistuksia ja kokonaan uusia rakenteita. Siinä edettäisiin eurovaltioiden tiiviiseen yhteisvastuuseen. Talouspolitiikasta ja finanssipolitiikasta päätettäisiin yhä enemmän yhdessä, ja myös rahoitusmarkkinat yhdentyisivät.

Uutuuksia olisivat muun muassa yhteinen Euroopan finanssipoliittinen komitea ja kilpailukykyviranomainen, jonka tarkoituksena olisi – ei enempää eikä vähempää – palkanmuodostuskäytäntöjen ja -instituutioiden yhdenmukaistaminen eri maissa.

Epäilemättä jäsenmaissa on kannattajia sille, että päätösvalta esimerkiksi kansallisista budjeteista siirtyy yhä enemmän EU-tasolle. Kannattajien joukossa on maita, joilla on jo valmiiksi paljon julkista velkaa, kuten Ranska, Italia ja Espanja.

Niitä vastassa ovat maat, jotka mieluummin pitäisivät rahaliiton rakenteen nykyisenlaisena mutta höystäisivät sitä entistä tiiviimmällä markkinakurilla ja taloudenpidon tiukemmilla säännöillä. Saksassa tämä käsitys on vain vahvistunut kesän aikana. Suomi lienee samoilla linjoilla, mutta laajempaa keskustelua asiasta on käyty vasta vähän.

Jälkimmäiset maat toivonevat, että Junckerin ja kumppaneiden aloite hautautuu EU:ssa jatkuvan kriisinhoidon jalkoihin.

Saksa toi lisäksi rahaliiton tulevaisuuskeskusteluun uusia sävyjä väläyttämällä kesän kriisineuvotteluissa Kreikan määräaikaista eroa eurosta – käytännössä se tarkoittaisi pysyvää eroa. Tähän asti on ajateltu, että eurojäsenyys on peruuttamaton.

Se, mikä Junckerin aloitteesta voi nousta nopeimmin keskusteluun, on yhteinen eurooppalainen talletussuoja. Se korvaisi tallettajien saatavat, jos jokin euroalueen pankeista ajautuu maksukyvyttömäksi.

Ankaran pankkikriisin aikoinaan kokeneessa Suomessa kansallinen talletussuoja on hyvässä jamassa. Varoja on kerätty yli miljardi euroa, mikä on yli EU:n tavoitetason. Kaikissa euromaissa ei ole varauduttu ennakolta yhtä hyvin.

Suomi on suhtautunut kriittisesti yhteiseen talletussuojaan, mutta ilman sitä muuten pitkälle edennyt pankkiunioni jää vajaaksi. Olennaista olisi luoda ehdoiltaan sellainen järjestelmä, ettei siitä tule tulonsiirtoa hyvin varautuneilta huonosti varautuneille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat