Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ei ole EU:ssa vain ulkopoliittinen kysymys

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Ranskalaisen kansanedustajaryhmän viimeviikkoinen Krimin-matka oli tietysti propagandavoitto Venäjälle, mutta samalla se muistutti, miten tärkeä rooli Venäjällä on myös monen EU-maan sisäpolitiikassa.

Erityisen selvästi tämä näkyy juuri Ranskassa. Krimille matkanneet kansanedustajat eivät nimittäin edustaneet mitään ääriliikkeitä vaan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn johtamia tasavaltalaisia eli entistä konservatiivista UMP:tä, joka on Ranskan pääoppositiopuolue. Seuruetta johtanut Thierry Mariani on entinen ministeri.

Sarkozy itse ei näytä olevan lainkaan harmissaan, vaikka hänen puolueensa kansanedustajat matkasivat Venäjän virallisina vieraina Krimille, jota EU ja Ranskan hallitus pitävät Venäjän miehittämänä.

Sarkozyllä on ollut jo pitkään hyvät suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Nyt häntä näyttää vaivaavan se, että laitaoikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on onnistunut Ranskassa käytännössä monopolisoimaan hyvät Moskovan-suhteet.

Se ei ole Sarkozylle ihan mitätön asia, sillä Ranskassa Putinilla on eurooppalaisittain hyvä maine. Moni pitää häntä viriilinä ja vahvana johtajana, joka puolustaa maansa kansallisia etuja. Lisäksi Venäjän viesti itsestään perinteisten arvojen puolustajana on mennyt hyvin läpi konservatiivien parissa, sillä heistä monet vastustavat runsaat kaksi vuotta sitten vahvistettua lakia samaa sukupuolta olevien avioliitosta.

Tämän lisäksi monet ranskalaiset epäilevät Yhdysvaltoja ja sen politiikkaa, mikä näyttää osalle tarkoittavan Venäjän sympatisointia.

Sarkozyn huoli liittyy vuoden 2017 presidentinvaaleihin, joissa hän todennäköisesti pyrkii takaisin valtaan. Koska Le Penin uskotaan varsin yleisesti pääsevän toiselle kierrokselle, kovin kisa käydään siitä, kuka on toinen toisen kierroksen ehdokas. Nykykäsityksen mukaan Le Penin vastaehdokas nimittäin voittaa toisella kierroksella lähes automaattisesti. Sarkozyn painajainen olisi jäädä kolmanneksi, joten kampanjointi on käynnissä. Siihen parlamentaarikkojen Krimin-matka sopii hyvin, vaikka se ei miellytä kaikkia omassakaan puolueessa.

Kansanedustajat tekivät matkallaan toki myös päivänkohtaisempaa politiikkaa arvostelemalla EU:n Venäjälle asettamia talouspakotteita. Pakotteet ja erityisesti niitä seuranneet vastapakotteet ovat ärsyttäneet ranskalaisia viljelijöitä.

Sisäpoliittinen tilanne tietenkin vaihtelee maittain. Esimerkiksi Saksan politiikkaan Venäjän vaikutus on lähes päinvastainen.

Ainakin nyt näyttää nimittäin siltä, että liittokansleri Angela Merkel joutuu Ukrainan sodan vuoksi pyrkimään neljännelle kaudelleen syksyn 2017 vaaleissa, sillä häntä pidetään ainoana varteenotettavana neuvottelukumppanina Putinille.

Saksalaisten tuki viralliselle linjalle on paljon vankempi kuin moni osasi ennustaa. Tämä tuki on kuitenkin tehnyt Merkelistä ja osin Saksastakin epäsuorasti Putinin "panttivangin", vaikka Merkelin vahvaan asemaan on muitakin syitä.

Ranska ei ole ainoa EU-maa, jonka politiikassa on Venäjän nykyisen johdon ymmärtäjiä ja puolustajia. Perustelut vaihtelevat. Osalla kyse on epäluulosta EU:ta ja Yhdysvaltoja kohtaan, osalla taloussuhteista, osalla ideologiasta, osalla omasta analyysistä, osalla jostain muusta.

Vaikutusta on silti myös Venäjän lobbauksen aktivoitumisella. Venäjä on tukenut monia EU-kriittisiä voimia – myös laitaoikeistoa, kuten Ranskan kansallista rintamaa. Nyt se näyttää yrittävän lisätä yhteyksiään vakiintuneempiin puolueisiin, kuten Ranskan tasavaltalaisiin.

Taktiikkaa ovat käyttäneet muutkin maat, sillä parlamentit ovat kansainvälispoliittisessa vaikuttamistyössä helpoin kohde. Kansanedustajien ympärillä ei ole asiantuntijoiden suojamuuria, ja heitä on keskimäärin helpompi imarrella kuin ministereitä. Kansanedustajista voi myös tulla nopeastikin ministereitä.

Samanlaista kehitystä on huomattu myös Suomessa. On syytä olettaa sen lisääntyvän, sillä tänä kesänä Suomen ulkopolitiikassa vallinneeseen periaatteelliseen konsensukseen tuli julkinen särö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen matkustuslupien vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat